Ország-világ

2016.04.06. 15:12

Oroszország elengedte Üzbegisztán csaknem teljes adósságát

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azt a törvényt, amelynek értelmében Oroszország elengedi Üzbegisztán vele szemben fennálló adósságállományának 97 százalékát.

A jogszabály értelmében Moszkva a saját becslései alapján 890 millió dollárnyi tartozást enged el (amelyből 390 millióra rúgnak az 1992-1993-ban nyújtott hitel felgyülemlett és lejárt esedékességű kamatai), de Taskentnek 30 napon belül ki kell fizetnie 25 millió dollárt.


Üzbegisztán csak 43 millió dollárnyi adósságot ismert el és 1-2 milliárd dolláros részesedést követelt magának az egykori Szovjetunió Gyémántalapjából, amelynek egyebek között részét képezik a cári koronaékszerek is. Az ügyben született orosz-üzbég kompromisszum értelmében Taskent teljes körűen lemondott minden szovjetidőkből eredő követeléséről.


Oroszország korábban Mongólia adósságának csaknem 98, Észak-Korea és Kuba tartozásának pedig 90-90 százalékát engedte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában