Ország-világ

2015.11.24. 20:16

Oroszország betiltotta a szcientológiát

Bejegyzett védjegy, vagyis nem lehet vallás - mondta ki az orosz igazságügyi minisztérium.

munkatársunktól

Egy orosz bíróság betiltotta a Szcientológia Egyház helyi szervezetét - írja a Metro.


A döntés előzménye, hogy az orosz igazságügyi minisztérium megállapította, hogy a "Szcientológia" valójában egy bejegyzett védjegy, tulajdonosa pedig az amerikai Religious Technology Center. Ez azt jelenti, hogy az ország vallásszabadságról szóló törvényének nem felel meg, és nem sorolható a vallások közé.


A Szcientológia Egyház működése számos vitát váltott már ki 1950-es létrehozása óta, annak ellenére, hogy olyan hírességek is a tagjai, mint Tom Cruise vagy John Travolta.




Moszkvai Szcientológia Egyház - Nyilatkozat a Moszkvai Városi Bíróság határozata után


„Úgy gondoljuk, hogy a Moszkvai Városi Bíróság mai ítélete nemcsak a mi veszteségünk, hanem egy egész rendszer megnyilvánulása, amely nem az igazságosságon és törvényességen alapszik, hanem pillanatnyi érzelmeken, és amely nem képes pártatlan maradni. Amikor ilyen ítéletek születnek, akkor valójában mindenki veszít, és ez nem csak a Moszkvai Szcientológia Egyházra van hatással. A döntés az igazságszolgáltatási rendszer betegségének a jele. Az egész társadalmat figyelmeztetni kell, amikor egy bíróság nem képes pártatlan és igazságos maradni, mert ez azt jelenti, hogy bármikor bármely orosz állampolgár áldozatul eshet egy ilyen bíróságnak.


Természetesen az ítélet ellen fellebbezünk, és reméljük, hogy a Legfelsőbb Bíróság kizárólag a törvények alapján fogja elbírálni az ügyet.


A Moszkvai Szcientológia Egyház tagjai több mint húsz éve folyamatosan hozzájárulnak az orosz társadalom jobbításához. A szcientológusok egyik legismertebb tevékenysége a drogfelvilágosító mozgalom, amivel eddig sok életet sikerült megmenteni. Az egyház tagjai erőfeszítéseket tesznek az erkölcsi értékek helyreállítására, illetve segítséget nyújtanak természeti katasztrófák idején, egy jól szervezett önkéntes csapattal. A célunk a szellemi szabadság mindenki számára, prosperálás és kölcsönös megértés, béke és harmónia megteremtése. Az emberekért vagyunk itt" - mondta Natalia Alexeyeva, a Moszkvai Szcientológia Egyház közönségkapcsolati igazgatója.


„Nincs megalapozott oka annak, hogy egy olyan szervezetet megszüntessenek, amelynek az a célja, hogy tagjai közösen gyakorolják vallásukat. Nehéz elképzelni, hogy azok, akik a megszüntetést kezdeményezték, jó szándék alapján tették ezt" - tette hozzá.


Az Egyház képviselői úgy hiszik, hogy a Városi Bíróság az Igazságügyi Minisztérium elfogult álláspontját igyekezett fenntartani a Moszkvai Szcientológia Egyházzal szemben.

A megszüntetés igazolásaként a bíróság a Moszkvai Igazságügyi Hivatal Szakértői Tanácsának véleményét használta. A Szakértői Tanács tagjai soha sem keresték fel az Egyházat, és látható, hogy a szakvélemény valójában nem a Szakértői Tanácstól származott.


Továbbá az Egyházat azzal vádolták, hogy „nem kapott korábban új bejegyzést az alapító okiratára". Azonban ez, mint ahogyan azt az Európai Emberi Jogi Bíróság korábban megállapította, az újra bejegyzést a Regisztrációs Hatóság rosszhiszemű módon megtagadta. (ECtHR ítélet, 2007. április 5, beadvány száma 18147/02)


Úgy hisszük, hogy mindenkinek joga van becsületesnek, boldognak, kedvesnek és bátornak lenni, nemzetiségtől és lakóhelytől függetlenül. A Moszkvai Szcientológia Egyház különleges gyakorlatokat és tudást kínál, amelyek helyreállítják a becsületet, az integritást, a lelkiismeretet, az önbecsülést mindenkiben, és legfőképpen annak tudatosságát, hogy az ember halhatatlan szellemi lény.


A Szcientológia alapvető elvei univerzálisak, és nem függenek országhatároktól. Szerte a világon 184 országban működnek Szcientológia egyházak, missziók és csoportok, mintegy 12 millió egyháztaggal. A Moszkvai Szcientológia Egyházat 1994-ben hivatalosan bejegyezték Oroszországban, és azóta, 21 éve, az egész közösség javát szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában