Ország-világ

2019.02.10. 19:06

Orbán Viktor évértékelő beszédét bírálta az ellenzék

Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelőjét bírálták és a demokrácia állapotát kérték számon az ellenzéki pártok vasárnapi budapesti közös demonstrációjának felszólalói.

mti

A Köztársasági Elnöki Hivatal és a Miniszterelnökség épülete előtt tartott közös ellenzéki tüntetésen a szónokok pontokba szedték, hogy véleményük szerint milyen fontos témák maradtak ki a miniszterelnök beszédéből. A felszólalók egyúttal kiálltak az ellenzéki pártok egységes fellépése mellett.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, független országgyűlési képviselő (b), V. Naszály Márta I. kerületi önkormányzati képviselő (b2), Szél Bernadett független országgyűlési képviselő (b3), Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke (b4), Kunhalmi Ágnes (b5) és Bangóné Borbély Ildikó (b6) MSZP-s parlamenti képviselők az ellenzéki pártok Értékelni jöttünk! címmel meghirdetett tüntetésén a Szent György téren Orbán Viktor évértékelő beszéde után 2019. február 10-én. MTI/Balogh Zoltán



Az ÁSZ székháza előtt folytatódott az ellenzéki pártok tüntetése


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) székháza előtt demonstráltak vasárnap az ellenzéki politikai pártok a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Miniszterelnökség épülete előtt tartott tüntetésük után. A pártok képviselői úgy vélekedtek, hogy a Fidesz az Állami Számvevőszék felhasználásával, adminisztratív eszközökkel igyekszik ellehetetleníteni tevékenységüket.


Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt mondta: pontosan tudható, hogy az ellenzéki pártok után bárki a célkeresztbe kerülhet, aki szembemegy a Fidesszel, ezért az ellenzéki pártoknak együtt kell működniük. Nemes Balázs, a Momentum képviselője emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszéket Domokos László volt fideszes képviselő irányítja.


Ez a Fidesz demokráciája - tette hozzá. Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke úgy vélekedett: tarthatatlan, hogy a Fidesz politikai ellenfeleinek ellehetetlenítésére használ független állami intézményeket. A következő választásokon "zárt alakzatban" kell indulniuk az ellenzéki pártoknak, mert ha nem, el fogják takarítani őket - mondta.


Sermer Ádám, a Liberálisok képviselője közölte: az ÁSZ szégyent hoz a magyar demokráciára és a magyar jogállamiságra, mert nem más, mint "fideszes vámszedőszék". Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem kormányoz, csupán elégtételt vesz, és az összes állami intézményt az ellenzéki hangok elhallgattatására használja.


Kepli Lajos, a Jobbik felszólalója szerint mára valamennyi állami hivatal fideszes pártszékházzá vált, és a hatalom nem válogat a kialakult ellenállás elfojtását szolgáló eszközökben.


Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője felidézte, hogy amikor "Magyarország köztársaság" volt, az ÁSZ megbecsült intézmény volt. Ma az ÁSZ dolgozóit kirúgják, ha tisztességesen végzik a munkájukat - mondta. A demonstráció végén az ellenzéki pártok képviselői "Fidesz-pártszékház" feliratú matricákat ragasztottak az ÁSZ székházának bejáratára.


A budai Várból az Állami Számvevőszék épülete elé vonuló menet elején az ellenzéki pártok képviselői, az "Ellenállás 2019 Magyarországért" feliratú molinót vitték. A menet útközben megállt a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt, ahol a "Szabad ország, szabad tudomány" rigmust skandálták.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában