Ország-világ

2021.06.10. 12:00

Orbán Viktor: a magyar ember csak Isten előtt, a hazája előtt és lánykéréskor térdel le (videó)

„A sportolóinktól nem azt várjuk, hogy letérdeljenek, hanem azt, hogy harcoljanak, győzzenek, és ha ez nem sikerül, és úgy hozza, akkor állva haljanak meg” – hangsúlyozta a miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2021. június 8. A magyar válogatott játékosai a Magyarország - Írország barátságos labdarúgó-mérkõzés után Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án. Magyarország-Írország 0-0. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

„Ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok, semmi helye az ilyesminek a sportpályákon, a sport másról szól” – fejtette ki újságírói kérdésre reagálva Orbán Viktor a kormányinfón a magyar és az ír labdarúgó-válogatott keddi barátságos mérkőzésén történtek kapcsán. A kormányfő szerint az ilyen gesztusok kultúrafüggők, és a magyarok másként gondolkodnak ezekről, mint a britek vagy az írek.

A miniszterelnök úgy véli, magyar kulturális összefüggésben három esetben várt el az ilyen gesztus:

„A magyar ember a Jóisten előtt, a hazája előtt és ha megkéri a szerelmének a kezét, akkor térdel le”

– sorolta, hangsúlyozva, hogy

ez minden más esetben Magyarországon kultúraidegen.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a nemzeti mezt viselő csapatainktól nem azt várjuk, hogy letérdeljenek, hanem azt, hogy „harcoljanak, győzzenek, és ha ez nem sikerül, és úgy hozza, akkor állva haljanak meg”.

A kormányfő a BLM-mozgalomhoz kötődő „térdelősdiről” kifejtve elmondta, szerinte ez a gesztusrendszer nem véletlenül terjed ilyen gyorsan, hiszen egykori rabszolgatartó országok valóságos morális-történelmi megfontolása áll mögötte. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy hazánk sosem volt ilyen ország. Egy rabszolgatartó ország népének nehéz szembesülnie a múltjával úgy, hogy az egykori rabszolgák leszármazottai is ott élnek közöttük, nyilvánvalóan komoly morális teher ez számukra, de ezt a terhet minden országnak, népnek magának kell elhordoznia, ebben mi, magyarok nem tudunk nekik segíteni – fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a szurkolókkal ért egyet ebben a kérdésben.

Borítókép: A magyar válogatott játékosai a Magyarország–Írország barátságos labdarúgó-mérkőzés után Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban, 2021. június 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában