Ország-világ

2021.11.05. 07:25

Orbán Viktor: a legfontosabb védelmi intézkedés az oltás – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy életveszélyben vannak azok, akik nincsenek beoltva a koronavírus ellen.

Budapest, 2021. október 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 15-én.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A tavaszi oltási hadjárat sikeres volt a koronavírus brit mutánsa ellen, azonban látjuk, hogy a delta variáns agresszívebb, mint a brit verzió volt, gyorsabban terjed és súlyosabb megbetegedést okoz– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A miniszterelnök azt mondta: akkor nem okozna bajt a delta variáns Magyarországon, ha mindenki be lenne oltva. Mint mondta: az oltottak nincsenek veszélyben, az oltatlanok azonban életveszélyben vannak – írja a Magyar Nemzet.

„Mindenkit arra kérek, hogy oltassa be magát, mert csak az nyújt biztos védelmet” – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor emlékeztetett: a védelmi intézkedések, mint amilyen a maszkviselés is, csak lassítja a járvány terjedését, de nem véd meg a fertőzés súlyos szövődményeitől.

A legfontosabb védelmi intézkedés az oltás

– rögzítette.

„Jelenleg van tízmillió adag oltásunk, év végéig pedig lesz még ötmillió, tehát mindenkit arra kérek, hogy az oltás felé haladjunk” – mondta a kormányfő. Kiemelve: a járvány másképp terjed az ország egyes pontjain, ezért kellett bevonni a munkáltatókat. „Ha a munkáltató úgy látja, hogy a dolgozói között gyorsabban terjed a vírus, elrendelhetik a munkavállalók körében az oltás kötelező felvételét” – mutatott rá. A miniszterelnök elmondta: ha nem tehetjük kötelezővé az oltást, akkor a lehetőséget kell biztosítani, hogy mindenki eldöntse, mit akar.

Arra vonatkozóan, hogy a baloldal szerint a kormány áthárította a felelősséget a munkáltatókra, Orbán Viktor úgy reagált: Magyarország komoly ország, a kormány pedig vállalja a felelősséget. „Egy általánosan kötelező oltás elrendelése túl van a magyarok tűrési határán, de ha a munkahelyi közösségben mondják, hogy a közösség védelme érdekében az oltatlanok is vegyék fel az oltást, az már kellő motivációt jelent” – húzta alá.

Orbán Viktor szerint a kormány folyamatosan győzködi az embereket az oltás felvételére, de ez már kevésnek bizonyul, így a munkahelyi közösségek fellépésére és érvelésére is szükség van.

Továbbá a miniszterelnök hangsúlyozta, a kormányzatnak is egymás után kell meghozni azokat a döntéseket, hogy mely állami munkahelyeken, milyen ütemezésben és milyen szigorúsággal érvényesítsék a munkaadóknak most megadott jogosultságot.

„Ott, ahol az állami alkalmazottak sok emberrel találkoznak, tehát alkalmasak arra, hogy továbbadják a fertőzést, azonnali hatállyal meghozzák azt a döntést, hogy aki nem veszi fel a védőoltást, az fizetés nélküli szabadságra megy. Ezt követően pedig »haladunk befelé«, minden állami alkalmazott sorra fog kerülni, és szembekerül majd azzal a dilemmával, hogy vagy felveszi a védőoltást, vagy fizetetlen szabadságra megy” – rögzítette a miniszterelnök.

Ezután Orbán Viktor az oltás fontosságát hangsúlyozva elmondta:

„A szakemberek szerint a beoltottak kevesebb, mint egy százaléka betegszik meg, az oltatlanoknál a megbetegedések kockázata pedig tízszer nagyobb, így ha az oltás nem is jelent ezerszázalékos garanciát, de nagy veszélytől óvja meg az embereket.”

„Kevesen ismerik a minimálbér meghatározásának mechanizmusát Magyarországon. Nem a kormány mondja meg, hogy mennyi legyen a bér, hanem a munkáltatók és a munkavállalók állapodnak meg. Ha a bérnövekedés nem áll összhangban a vállalkozások lehetőségeivel, akkor azok tönkremennek és munkanélküliséghez vezet” – fejtette ki a miniszterelnök. Hozzátéve: a tőketulajdonosok, a cégvezetők és a munkások határozzák meg a bért, a kormány pedig segíti ezeknek a megállapodásoknak a létrejöttét.

„A szakszervezetek magas bérnövekedést akartak, 20 százalékos növekedést vártak. Ez egy nagyon nagy lépés, egy év alatt ekkorát emelni talán nemzetközi gyakorlatban is példa nélküli”

– emelte ki Orbán Viktor, majd rámutatott, hogy itt lépett közbe a kormány: a béremelés fejében hajlandó volt a vállalkozásokat terhelő adókat csökkenteni.

„A munkavállalók tb-járulékára vonatkozó adó csökkentését vállalta a kormány. A kisvállalkozói adót 10 százalékra csökkentette és egy 4 százalékos szociális hozzájárulási adót engedett meg a pénzügyminiszter”

– fogalmazott Orbán Viktor, majd megjegyezte: tíz évvel ezelőtt, a Gyurcsány-kormány idején az átlagbér volt annyi, mint most a minimálbér lesz.

A rezsicsökkentés eredményének megtartásáról a miniszterelnök úgy vélekedett: „Bolond dolgok történnek Európában.”

„Rezsiválság van Európában, az áram és a gáz ára is két-háromszorosára emelkedett. A kérdés pedig az, hogy a magyar háztartásokban miért nem emelkedett meg?” – mondta a miniszterelnök.

„A 2010-es évek elején a kormány nagy vitákat folytatott a multikkal. Rögzítettük az árakat a háztartások számára, amellyel a családokat és a nyugdíjasokat védi a kormány. Az iparban dolgozóknak ki kell fizetniük egy magasabb árat, a gazdaság ebből a szempontból szenved, de a háztartásokat meg tudjuk védeni. Ez addig marad így, amíg mi vagyunk kormányon” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök leszögezte, hogy a baloldali kormányzatok mindig kiszolgálták a multinacionális vállalatok érdekeit, engedték az áremelést, az extraprofitot pedig hagyták, hogy elvigyék az országból.

Orbán Viktor visszaidézte Lendvai Ildikó szavait, amikor a politikus azt mondta: nem lesz gázáremelés, ezt követően pedig többször növelte a gáz árát a balliberális kormányzat.

„A brüsszeli csúcson bevallották az unió vezetői, hogy a jelenlegi áremelkedés 20-25 százalékáért a rossz klímapolitika a felelős” – mutatott rá az unió elhibázott energiapolitikájára a kormányfő.

Hallgassa meg a beszélgetést:

„A logikus gondolkodás nem előfeltétele annak, hogy valaki uniós biztos legyen” – reagált Orbán Viktor arra, hogy a svéd uniós biztos szerint a járvány elleni védekezés sikerét a migráció okozta.

A miniszterelnök elmondta, hogy a migráció nem megfékezi, hanem pörgeti a járvány erejét.

„Az EU nyugati felén is látják a növekvő számokat, az ellentét pedig abban áll, hogy ők jó dolognak látják a migrációt, mert szerintük erre van szüksége a társadalmaknak. Szerintük a déli határokon zajló folyamatok jók, mi pedig rosszul látjuk. De mi készen állunk arra, hogy nyitunk egy korridort és elmasírozhatnak a migránsok Ausztriáig és Németországig”

– fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint azt, hogy Magyarországnak mi a jó, a magyar embereknek kell eldönteniük.

„A csata lényege az, hogy ne egy svéd ember döntse el, a magyarok kikkel és hogyan éljenek együtt”

– tette hozzá.

Végül a miniszterelnök azt kívánta, hogy Magyarországnak mindig olyan kormánya legyen, amely ebben a kérdésben nem enged a külső nyomásnak.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. október 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában