Ország-világ

2019.05.14. 13:28

Orbán: Trump erős, célratörő vezető - videó

Sikerült megerősíteni Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét - mondta a kormányfő.

Munkatársunktól

Erős, célratörő vezetőnek nevezte az amerikai elnököt Orbán Viktor kormányfő a Facebook-oldalára kedden feltöltött videójában.


Donald Trump erős, "világosfejű" vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar - mondta a miniszterelnök.


A miniszterelnök washingtoni találkozója után közölte, Donald Trump felkészült volt és Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között.

 


"Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és a kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára" - hangsúlyozta [namelink name="Orbán Viktor"].


A miniszterelnök elmondta: nosztalgikus érzései voltak, hiszen 18 év után újra a Fehér Házban, az Ovális Irodában fogadták. Először 1998-ban Bill Clinton elnökkel találkozott ott, majd később George W. Bushsal.


Megjegyezte, a mostani elnök - a fent részletezett okok miatt - másfajta vezető, mint az eddigiek voltak.

 


Orbán: sikerült megerősíteni Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét

Sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután hazatért Washingtonból, ahol előző nap Donald Trump amerikai elnökkel tárgyalt.


A kormányfő - az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán - a találkozót értékelve azt mondta: "jól mértük fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején". Világos, hogy nagy változások előtt áll a világ, és "ennek a szelét hamarosan érezni is fogjuk" - kommentálta a megbeszélést Orbán Viktor.


A miniszterelnök a közelgő európai parlamenti (EP-) választásról is ejtett néhány szót, úgy fogalmazva, hogy a magyaroknak kultúrájuk megőrzése a tét.


Szavai szerint ma Európát olyan emberek vezetik, akik "nagy hívei a kulturális önfeladásnak", akik "nem bánják, ha a kontinensünk kulturálisan feladja magát", hiányzik a gondolkodásukból az a dimenzió, amely ahhoz szükséges, hogy Európa meg tudja védeni kulturális identitását.


Márpedig a magyaroknak semmi sem fontosabb annál - mondta -, minthogy "azok maradjunk, akik voltunk".


"Ezért olyan képviselőket akarunk küldeni az EP-be, akik nem pártérdekeket, egyik vagy másik pártcsaládot, hanem Magyarország nemzeti érdekeit képviselik majd ott, és ebben a kultúrának kiemelt, döntő szerepe lesz" - jelentette ki Orbán Viktor.


(Lead-kép: MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában