Ország-világ

2015.11.29. 10:24

Orbán: nem kell kötelező jelleggel migránsokat befogadni

A magyar szempontokat sikerült érvényesíteni - mondta a kormányfő

A vasárnap elfogadott zárónyilatkozatnak nem része az, hogy az Európai Unió országai között kötelezően szét lehetne osztani a migránsokat - közölte [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozójának végén.

A magyar szempontokat ezzel sikerült érvényesíteni - erősítette meg a kormányfő.

A nyilatkozat világos garanciát ad Magyarország számára, hogy senkit sem kell kötelező jelleggel befogadnia - nyilatkozott a miniszterelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a nagyhatalmak jó megállapodást kötöttek, hiszen Európának az az érdeke, hogy Törökország visszatartsa a migránsokat.

Az elfogadott szöveg nem tér ki arra, hogy a migránsok áttelepítését milyen számban és milyen módszerrel képzelik el, de erre egyértelmű szándék mutatkozott a jelenlévő vezetők között - közölte a miniszterelnök.

Az unió által Törökországnak felajánlott, a menekültek ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi keret kétéves periódusra szól - tájékoztatott a kormányfő, aki emberiességi szempontból helyesnek tartotta a Magyarország 18 milliós hozzájárulását, az összeget pedig méltányosnak nevezte a nemzeti össztermék arányaihoz képest.

Zárónyilatkozat a migrációs hullám megfékezéséről és Törökország uniós csatlakozásának lépéseiről

Zárónyilatkozatban fogadták el vasárnap az uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója keretében azt a közös akciótervet, amely a remények szerint kulcs lehet a menekültválság megoldásához, és felgyorsíthatja Törökország uniós csatlakozását is.

Törökország erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, az EU pedig 3 milliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását.

A tizenegy pontos zárónyilatkozatban szerepel egyebek közt a terrorizmus elleni közös fellépés, a kül- és biztonságpolitikai párbeszéd megújítása - tájékoztattak török és uniós vezetők a vasárnapi csúcstalálkozót követően.

Merkel: nem vitattak meg számokat a menekültek befogadására kész EU-tagállamok

Nem vitattak meg konkrét számokat a pótlólagos szíriai menekültkontingens befogadására kész uniós tagállamok, a vasárnapi brüsszeli EU-török csúcstalálkozó előtt tartott külön egyeztetésükön - közölte a csúcs után tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár.

Merkel megerősítette, hogy az unió 3 milliárd euróval segíti a Törökországban tartózkodó menekültek ellátását, valamint újabb fejezetet kész megnyitni a török EU-csatlakozási tárgyalásokon.

A kancellár hangsúlyozta elkötelezettségét a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet megőrzése mellett.

Korábban írtuk:

Csúcstalálkozót tartanak vasárnap Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetői azzal a szándékkal, hogy elfogadják az október óta készülő közös akciótervet a menekültválság kezeléséről és Ankara európai integrációjának felgyorsításáról.

Az Európai Tanács közleménye szerint a találkozó fő napirendi pontja a menekültválságról szóló közös akcióterv végrehajtásának megvitatása lesz. A terv értelmében Ankara kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérőket.

Német kormánykörökből származó információk szerint az értekezlet mérföldkő lehet az unió külső határainak védelme, valamint a török EU-csatlakozási tárgyalások felélesztése szempontjából egyaránt.

A találkozón EU 28 tagországának állam-, illetve kormányfője mellett részt vesz rajta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament vezetője, valamint Törökország részéről Ahmet Davutoglu kormányfő. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában