Ország-világ

2019.03.20. 09:06

Orbán ke­mény be­széd­del ké­szül - Marad-e a Fidesz a Nép­párt­ban?

Az Eu­ró­pai Nép­párt ma sza­vaz­hat a Fi­desz ki­zá­rá­sá­ról vagy tag­sá­gá­nak fel­füg­gesz­té­sé­ről. A köz­gyű­lé­sen Orbán Vik­tor is fel­szó­lal, és ha­tá­ro­zot­tan kiáll a Fi­desz eddig is han­goz­ta­tott, a mig­rá­ciót el­uta­sító és a ke­resz­tény ér­té­ke­ket vé­del­mező ál­lás­pontja mel­lett.

Munkatársunktól

A Magyar Nemzet információja szerint [namelink name="Orbán Viktor"] markáns beszéddel készül, ismét határozottan kiáll majd az eddig is képviselt álláspont mellett írja a Ripost.


Ennek lényege, hogy a migráció elutasításában és a keresztény értékek védelmében a Fidesz nem köt semmilyen kompromisszumot.


Az EPP elnöksége valószínűleg csak az utolsó pillanatban dönt arról, hogy a ma délután kezdődő ülésén milyen szankciót bocsásson szavazásra.


A legvalószínűbbnek a Fidesz ideiglenes, néhány hónapos felfüggesztése tűnik, ami azonban kormánypárti forrásaink szerint a kizárás előszobája, ez elfogadhatatlan lenne.


A szankció az európai parlamenti választásokig vagy akár valamivel tovább, fél évig is eltarthatna, és a néppárt több feltételt is szabna a Fidesznek.


Kedden Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke a német Die Weltnek arról beszélt, hogy a Fidesz még soha nem állt ilyen közel a szakításhoz az EPP-vel. Ugyanakkor hozzáfűzte, ha valóban komolyra fordulnak a dolgok, azzal mindkét fél sokat veszíthet.


Abban, hogy ilyen szintűre nőtt a feszültség a Fidesz és a pártcsaládja között, jelentős szerepe volt annak, hogy alig két év alatt teljesen kifordult sarkai­ból az Európai Néppárt, amit eredetileg a keresztény kultúra és a hagyományos értékek védelmét hirdető pártok hoztak létre 1976-ban.


A fordulat 2017 második felétől vált látványossá.


"Abban az évben Soros György egy cikket írt Európa feltámadhat címmel, amelyben hazánkról és Lengyelországról fenyegetésként értekezett, de előrevetítette azt is, hogy hamarosan "olyan folyamat kezdődhet, amely az EU felülről szerveződő politikáját jobb irányba fordíthatja". A milliárdos optimizmusát alighanem az táplálta, hogy az Euró­pai Bizottságot régi barátja, a néppárti Jean-Claude Juncker vezeti 2014 óta, az Európai Parlamentben pedig egy Soros alapítványától, az Open Society Foundations­től kiszivárgott dokumentum szerint 226 "szövetséges" képviselőt tartottak számon, közülük 36-an tagjai az EPP frakciójának."


A jelek szerint Soros György befolyása azóta csak nőtt az Európai Néppártban, amihez alighanem hozzájárult a "független" sajtó és bizonyos nem kormányzati szervezetek nyomása.


2018 folyamán ugyanis egyre több olyan cikk, nyilatkozat és „civil" ­jelentés látott napvilágot, amelyek szerzői mind kendőzetlenebbül követelték a Fidesz kizárását az EPP-ből. Legutóbb, éppen kedden, a ­Financial Times szólította fel erre a néppártot, az a lap, amelyet a milliár­dos korábban is többször használt már szócsöveként.


"Semmi keresnivalója sincs Orbán Viktornak és a Fidesznek az ­Euró­pai Néppártban" – szögezte le a cikk szerzője.


"A néppárton belül őszre világossá váltak a törésvonalak. A közelgő európai parlamenti választásra a pártcsalád listavezetői pozíciójáért a saját szavai szerint a migrációt nem meggátolni, hanem menedzselni akaró Stubb, a bevándorláspárti, liberális tábor jelöltje, és a hozzá képest konzervatívnak tartott bajor Manfred Weber szállt versenybe. Az utóbbi győzelme azonban, egyre inkább úgy tűnik, már nem tudja megállítani a néppárt balratolódását."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában