Ország-világ

2019.06.14. 13:49

Orbán: Bulgária Magyarország szövetségese a migráció ügyében

A kormányfő Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel tárgyalt.

MTI

A migrációs válság elégtelen európai kezeléséről, a magyar-bolgár kétoldalú kapcsolatokról és energetikai ügyekről is tárgyalt [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel, akit péntek délelőtt fogadott a Karmelita kolostorban - tájékoztatta [namelink name="Havasi Bertalan"], a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.


Orbán Viktor és Rumen Radev egyetértett abban, hogy az elmúlt években európai szinten nem történt érdemi előrelépés a migrációs válsághelyzet kezelésében, miközben a veszély továbbra is fennáll. A bevándorlási nyomás bármelyik pillanatban újra felerősödhet, és az EU-nak jelenleg nincs vészhelyzeti terve erre az esetre. Mindez Bulgáriát rendkívül nehéz helyzetbe hozza - hangzott el.


A magyar miniszterelnök leszögezte: kormánya továbbra is szövetségesnek tekinti Bulgáriát ebben a kérdésben is, és kész minden segítséget megadni Szófiának.

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) fogadja Rumen Radev bolgár elnököt (b3) a Karmelita kolostorban 2019. június 14-én. Fotók: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) fogadja Rumen Radev bolgár elnököt (b3) a Karmelita kolostorban 2019. június 14-én.

Fotók: MTI

A tárgyaláson méltatták a két ország barátságát és történelmi sorsközösségét, amely - mint mondták - politikai, lelki és kulturális alapját képezi a kapcsolatok további fejlesztésének.


A bolgár államfő elismeréssel szólt a magyar gazdaság eredményeiről, és közölte: országában nagyra értékelik a magyar családtámogatási rendszert.


A megbeszélésen szóba került Kína és a kelet-közép-európai országok gazdasági együttműködése, valamint energiapolitikai kérdések is. Ez utóbbi kapcsán annak fontosságát húzták alá, hogy Európa nyersanyagellátása diverzifikált legyen, vagyis a lehető legtöbb forrásból és útvonalon álljon rendelkezésre megfizethető árú energiahordozó - közölte Havasi Bertalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában