Ország-világ

2019.06.13. 22:19

Orbán Balázs: hatékony államra van szükség

A közigazgatás átalakítása 2010 óta az erős, hatékony, modern és nemzeti állammodell megvalósítását szolgálja - mondta az államtitkár.

MTI

Hatékony államra van szükség - jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) rendezett konferencián.


[namelink name="Orbán Balázs"] az Új utakon a közszolgálati személyzetpolitika - a kormánytisztviselők jogállásának új szabályai című tanácskozáson közölte: 1945 után a politika és a közigazgatás különválasztását tagadó totális állam koncepciója nagyon sok kárt okozott.


A rendszerváltozás utáni baloldali kormányok az államot szükséges rosszként fogták fel, ezért politikájuk nem az építéséről, hanem a leépítéséről szólt - mondta.


"Mi azonban úgy gondoljuk, hogy az állam nem probléma, hanem a megoldás része" - fogalmazott. Hozzátette: nem az apparátus mérete, hanem a hatékonysága a lényegi kérdés.


A közigazgatás átalakítása 2010 óta az erős, hatékony, modern és nemzeti állammodell megvalósítását szolgálja - hangsúlyozta.


Orbán Balázs e folyamat szempontjában fontos lépésnek nevezte a kormánytisztviselők jogállását rendező törvényt.


"Ha Magyarország versenyképességét támogató államban gondolkodunk, akkor ahhoz az ország versenyképességét segítő közigazgatásra van szükség". Ehhez minőségi feltételrendszert kell biztosítani a tisztviselők számára - hangoztatta.


Bíró Marcell, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára köszöntőjében felidézte: az új kormányzati igazgatási szabályrendszer kialakításával kapcsolatban a többi között elvárásként fogalmazódott meg, hogy az államapparátusban dolgozók számát a mindenkori feladatok ellátásához igazítsák. Továbbá azt is meg kell határozni, hogy az állam mit vár el a dolgozóitól - fűzte hozzá.


Emlékeztetett arra: az elmúlt egy évben - az új szabályrendszer bevezetésével egy időben - a központi közigazgatásban mintegy tízezer álláshely szűnt meg, ugyanakkor a minisztériumok és a háttérintézmények dolgozóinak bére átlagosan 30 százalékkal emelkedett.


A Magyary Napok 2019 rendezvénysorozat keretében tartott konferencián egyebek mellett a közszolgálat szabályozási környezetének változásairól, az álláshely alapú létszámgazdálkodásról, valamint a közigazgatási dolgozók előmeneteléről, díjazásáról, képzéséről, továbbképzéséről és teljesítményértékeléséről értekeznek az előadók.


A konferencia előtt tartott ünnepségen az NKE Oktatási Központjának 500 fős nagyelőadóját Magyary Zoltánról (1888-1945), a modern magyar közigazgatás-tudomány kiemelkedő alakjáról, nemzetközi hírű tudósáról nevezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában