Járvány

2020.02.22. 08:49

Olaszországban is van már halálos áldozat

Egy 78 éves beteg hunyt el a fertőzés következtében.

Vuhan, 2020. február 17. Védõruhás ápolók hordágyon viszik az egyik áldozat holttestét egy vuhani kórházban 2020. február 16-án. A tüdõgyulladást okozó, COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus elõidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertõzöttjeinek száma 70 548-ra nõtt. MTI/EPA/Featurechina

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Featurechina

Péntek éjjel az ANSA olasz hírügynökség jelentette, hogy egy 78 éves páciens az északi Padova városban hunyt el a fertőzés következtében. A hírből nem derül ki, hogy hol támadta meg a betegség.

Az egészségügyi hatóságok korábban pénteken 15 fertőzéses esetet jelentettek be Lombardiában és kettőt a szomszédos Venetóban.

Dél-Koreában 346-ra nőtt a fertőzöttek száma

Eközben Dél-Koreában 142 új koronavírusos megbetegedést jelentettek szombaton, így a COVID-19 vírussal bizonyítottan fertőzöttek száma elérte a 346-ot – közölte a koreai betegségmegelőző központ (KCDC).

Az új betegek közül 131 Dél-Korea negyedik legnagyobb városában, a Szöultól 333 kilométerre délkeletre fekvő Teguban, illetve a szomszédos Észak-Kjonszang tartományban lakik.

A betegek közül 169-en egy 61 éves nővel álltak kapcsolatban, aki részt vett a Sincshondzsi keresztény szekta tegui istentiszteletein. A 31. számú páciensként emlegetett nő a hatóságok szerint a közelmúltban nem járt külföldön.

Az egészségügyi hatóságok a négyfokozatú skálán másodiknak számító narancsszínű riasztást rendeltek el az érintett térségekben.

Dél-Koreában eddig két ember halt meg a járványban, és 17 beteg gyógyultan hagyta el a kórházat.

Japánban a Favipiravir, más néven Avigan nevű vírus elleni szerrel szándékoznak kezelni a koronavírussal fertőzötteket – közölte szombaton Kató Kacunobu egészségügyi miniszter a Jomiuri televízióban. Hozzátette, hogy egyelőre még nem született döntés a konkrét gyógykezelést illetően, de vírusellenes szerekben gondolkodnak, elsősorban az Aviganban.

A szert a Fujifilm Holdings japán cég fejlesztette ki influenza kezelésére, és sikerrel alkalmazták az ebola ellen is.

Japánban jelenleg 745 koronavírusos beteget kezelnek, három ember halt meg.

A páciensek többsége a két hete Jokohama kikötőjében karantén alá vont Diamond Princess óceánjáró utasa vagy személyzetének tagja.

A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess óceánjáró utasai buszokkal távoznak a kikötőből a 14 napos elkülönítést követően
Fotó: Franck Robichon / MTI/EPA

Kínában ismét csökkent a napi új fertőzöttek száma

Ismét csökkent a koronavírussal összefüggésben a napi új fertőzöttek száma Kínában egy nappal a pénteken jelentett emelkedés után.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szombaton közölt adatai szerint péntek éjfélig Kína szárazföldi részén 397 új beteget diagnosztizáltak.

Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 76 288-ra emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 109 halálozással a járvány immár 2345 életet követelt.

Az új esetek közül 366-ot jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, ahol a napi halálozások közül 106 történt.

Védőruhás ápolók az egyik beteggel egy vuhani kórház intenzív osztályán
Fotó: Featurechina / MTI/EPA

A bizottság ugyanakkor arról is beszámolt, hogy péntek éjfélig 2393 újabb páciens gyógyult meg az egy nappal korábbi adathoz képest, amivel a felépült betegek száma 20 ezer fölé emelkedett Kínában.

Az egy napon belül jelentett gyógyultak száma immár negyedik egymást követő napon haladta meg az új fertőzöttekét.

Bár a korábbi állításokkal ellentétben nem igaz, hogy az új típusú koronavírus ne lenne fertőző a fiatalkorúakra és gyermekekre, sajtójelentések alapján úgy tűnik, hogy az ő esetükben enyhébb lefolyású a betegség. A kelet-kínai Nanking városban csütörtökön hagyhatta el a kórházat a járvány ottani legfiatalabb fertőzöttje, egy 10 hónapos kisbaba. A kórház igazgatója az ügyről azt mondta: „A felnőttekéhez viszonyítva a kisfiú állapota nem volt súlyos. Lázas tünetei voltak és köhögött. Az orvosok a súlyának és felépítésének megfelelő kezelést írtak elő neki, ami remekül bevált” – idézte a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A Global Times című kínai pártlap egy pénteki cikke szerint Kínában súlyos problémát jelent a fertőzés terjedése a börtönökben. Pénteken csaknem tucatnyi vezetőt távolítottak el Hupej, valamint a kelet-kínai Santung és Csöcsiang tartományokban található börtönök éléről, miután öt büntetés-végrehajtási intézetből összesen 447 új fertőzöttet jelentettek csütörtök éjfélig.

Az egyik csöcsiangi börtönbe, ahonnan 34 fertőzöttet jelentettek, a vírus feltehetően egy őrön keresztül jutott be, aki azt követően lett beteg, hogy rokonokat látogatott meg Vuhanban.

Vuhanból indult a vírus

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 75 567 embert fertőzött meg, a járványban 2239-en haltak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában