Ország-világ

2018.09.17. 17:08

OGY: így reagáltak a pártok Orbán Viktor felszólalására

Orbán Viktor is felszólalt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján. A miniszterelnök szerint a jövő legfontosabb kérdése a migráció lesz, ez ma fontosabb, mint a pártszimpátiák.

Orbán Viktor viszontválasza az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján:

 


A miniszterelnök viszonválaszában arra kérte az ellenzéki pártok képviselőit, nemzeti ügyekben álljanak a nemzet mellé.


Orbán: az ellenzék nemzeti ügyekben álljon a nemzet mellé!


Orbán Viktor miniszterelnök viszonválaszában hétfőn a parlamentben arra kérte az ellenzéki pártok képviselőit, hogy "nemzeti ügyekben álljanak a nemzet mellé", és sose szavazzanak Magyarország ellen.


Mint - a napirend előtti felszólalását kommentáló frakciómegszólalások utáni viszonválaszában - elmondta, öt hónappal ezelőtt a parlamenti választáson a magyar nép úgy döntött, hogy "önök akkorák, mi pedig ekkorák", eldöntötte, kinek mennyi bizalmat ad, és kifejezte azon szándékát, hogy a kormány folytassa a család-, gazdaság- és nemzetpolitikáját, illetve a migrációval szembeni fellépését.


Annyit talán fontoljanak meg, hogy ha nem akarnak bent ragadni a múltban, és mindig ugyanabban a mókuskerékben száguldozni, akkor talán kövessék az embereket; az sokat segít - javasolta az ellenzéknek a miniszterelnök, aki szerint így a magyar emberek élete szempontjából valóban fontos kérdések is napirendre kerülhetnek a törvényhozásban.


Egy dolog a kritika és egy másik dolog szembefordulni a hazánkkal - jelentette ki a miniszterelnök, akiben, mint mondta, megerősödött az a korábbi gyanúja, "hogy az fertőzi a magyar politikát, hogy vannak itt emberek és pártok, akik egész egyszerűen jobban gyűlölnek bennünket, mint amennyire szeretik a hazájukat".


Ez baj, mert ezt a határvonalat nem szabadna átlépni, tette hozzá Orbán Viktor.


A határvédelemről kibontakozó uniós vita kapcsán arról beszélt: valós veszély, hogy a megerősítés kapcsán saját schengeni külső határát megvédeni képes országtól jogot akarnak elvenni.


Ennek szavai szerint az az oka, hogy "azt akarják, hogy átadjuk a kapukulcsot", mert nem az a cél, hogy megvédjük a határt, hanem hogy beengedjük, akiket Brüsszel szeretne.


Majd mi tudjuk, hogy kit kell és kit nem kell beengedni - fogalmazott, azt érthetőnek nevezve, hogy a olyan államoknak ad a közösség segítséget, amely nem képes határai védelmére.


Orbán Viktor szerint az ellenzéki politikusok folyamatosan úgy beszélnek a külföldön dolgozó magyarokról, mintha valami rossz dolgot tennének, holott az uniós csatlakozási tárgyalások során az egyik legfontosabb feladat éppen az volt, hogy elérjék, minél kevesebb akadály álljon a Nyugaton dolgozni akarók előtt.


Fidesz: Gyurcsány nyerte az ellenzéki gyűlölködés versenyét


Visszautasította a DK elnökének sértő és gyalázkodó felszólalását a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint Gyurcsány Ferenc nyerte az ellenzéki gyűlölködési versenyt. Kocsis Máté úgy fogalmazott: az ellenzéki pártvezetőnek nincs morális alapja szólásra emelkedni az Országgyűlésben.


A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: személyiség- és szerepzavara a magát korábban Magyarország megváltójának gondoló Gyurcsány Ferencnek van, aki "saját gondolataitól megrészegülve az ellenzék régi-új vezérének szerepében képzelte magát".


Szerinte az egykori kormányfőnek a kormány bevándorlás-politikájával van baja, "mert ön gyűlöli a magyarokat". Kifogásolta azt is, hogy a DK elnöke évek óta a határon túli magyarok ellen buzdít, miközben aláírást gyűjtött az uniós bevándorlási kvóta mellett.


Az antiszemitizmust érintő vádakra válaszul rámutatott: Gyurcsány Ferenc él egy egykori zsidó család elkobzott villájában, de emlékeztetett arra is, hogy éppen hétfőn van az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének 12. évfordulója, amelyben Gyurcsány Ferenc elismerte korábbi hazugságait.


A jogállamiságra vonatkozó kijelentésekre válaszul felidézte: a DK vezetője volt a kormányfő akkor, amikor lovasrohamot vezényeltek a magyarok ellen, szemeket lövettek ki és nőket vertek a főváros utcáin.


"Az ön kormányzása alatt neonáci csoportok gyűléseket tarthattak a Hősök terén" - fogalmazott válaszul a kisebbségi jogokra vonatkozó felvetésekre -, és akkor történtek a romagyilkosságok is.


Maga beszél korrupcióról? - tette fel a kérdést, rámutatva: Gyurcsány Ferenc kormányzása idején az akkori kormányfő cége olcsóbban kapott áramot a Magyar Villamos Művektől. Eközben az egykori miniszterelnök eladósította a magyarokat, százezreket tett munkanélkülivé, és sosem hitt abban, amelyben a jelenlegi kormányoldal: a keresztény kultúra védelmében.


Kocsis Máté egyetértett Gyöngyösi Márton (Jobbik) megállapításaival, szomorúnak nevezte ugyanakkor azt, hogy a Jobbik nemrég választási együttműködést kötött a DK-val a főváros XV. kerületében.


Felszólalása végén azt ajánlotta Gyurcsány Ferencnek: mérgező gondolatait inkább egy "politikai detoxikálóban legyen kedves kezelni".



Harrach: a Sargentini-jelentés következményei Magyarországot sújtják majd


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a Sargentini-jelentés következményei egyértelműen Magyarországot sújtják majd.


Harrach Péter a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva az Országgyűlésben kiemelte: a jelentésben egyrészt megoldott problémák, másrészt szép számmal valótlanságok szerepelnek, s azt egy eljárásjogi ügyeskedés segítségével vitték át. Mit szólna a magyar parlament, ha hasonló intézkedéseket vezetnének be? - tette fel a kérdést, utalva arra, hogy a jelentés megszavazásakor a tartózkodó szavazatokat nem vették figyelembe. Ez egy nyilvánvaló politikai szándék volt azok részéről, akik ezt a jelentést megfogalmazták és keresztül vitték.


A legsúlyosabb ugyanakkor, hogy nemcsak nemzetközi szervezetek, hanem magyarok is közreműködtek elfogadásában, ezt maga a jelentés sorolja fel.


Súlyos cselekedet a megszavazása - értékelt a KDNP-s politikus, s ismét hazaárulásnak minősítette ezt a lépést. Egyúttal jelezte: nehéz időszak áll Magyarország előtt, mert ezt a harcot meg kell vívni.


Kitért Gyurcsány Ferencnek a Demokratikus Koalíció elnökének felszólalására is, és azt mondta: nem osztja a jobbikos hozzászóló véleményét, aki szóvá tette jelentését. Szerinte így elestek volna egy műélvezettől, amit "a nemzet nagykomédiása" produkált. Emlékeztetett arra is, hogy néhány éve ezen a napon került nyilvánosságra az őszödi beszéd.


A többi ellenzék felszólalást sok esetben a durvaság jellemzett, ami értékelése szerint nem méltó a magyar parlamenthez, még ha az érintettek frusztrációjára utal is. Ezen uralkodni kellene - jegyezte meg Harrach Péter.


A KDNP frakcióvezetője beszélt arról is, hogy Magyarország egy új korszak előtt áll, amit az eddigieket meghaladó fejlődés és változás jellemez, és ez nem pártpolitikai, hanem nemzetpolitikai kérdés.


DK: a kormány gyáván a nemzet mögé bújik


A Demokratikus Koalíció parlamenti frakcióvezetője szerint a Sargentini-jelentés nem Magyarországról, hanem a magyar kormányról szól, azonban a kabinet gyáván a nemzet mögé bújik az ügyben.


Gyurcsány Ferenc a kormányfő hétfői napirend előtti felszólalására reagált így, és diktatúra kiépítésével vádolta a kormányoldalt.


"Bárgyúnak" nevezte Orbán Viktor érvelését, mondván, Magyarország ugyan valóban szerepel a jelentés címében, azonban a dokumentumban Magyarországra vonatkozóan egyszer sem, míg a kormányra vonatkozóan 48-szor szerepel kritika.


Gyurcsány Ferenc azzal vádolta a kormányoldal szereplőit, hogy "diktatúrát csinálnak", Orbán Viktor pedig egy diktátor. Azzal érvelt: elveszik Magyarországon a szabad tájékozódás lehetőségét, pénzügyileg ellehetetlenítik és az igazságszolgáltatás eszközeivel megvádolják az ellenfeleiket.


Jobbik: a miniszterelnök vesztett Európában


A Jobbik szerint Orbán Viktor vesztett, válaszúthoz érkezett. Így reagált az ellenzéki párt hétfőn a kormányfő napirend előtti felszólalására a parlamentben.


Talán még nem késő ebből a pozícióból kihátrálni - tette hozzá Gyöngyösi Márton, frakcióvezető aki arra szólította fel a kormányfőt, hogy "sértődöttségében ne borítson mindent".


Hangsúlyozta, Orbán Viktor éveken át küzdött a közös határvédelemért, ugyanakkor "szó sincs arról, hogy zsoldosnak kell átadni a határőrizet jogát". A javaslat szerint ezek az egységek a fogadó ország jogszabályai és parancsnokainak irányítása alatt működnének - tette hozzá.


Párbeszéd: a miniszterelnök az áruló


A miniszterelnököt nevezte árulónak a Párbeszéd frakcióvezetője a Sargentini-jelentés elfogadóival szemben, amikor reagált Orbán Viktor napirend előtti felszólalására hétfőn a parlamentben.


"Ön támadja Magyarországot, ön támadja a magyar embereket" - jelentette ki Szabó Tímea a kormányfőről.


Leszögezte: a Sargentini-jelentés kizárólag a magyar kormányt ítélte el, hiszen nem az emberek tehetnek az alacsony nyugdíjakról, a hajléktalanok üldözéséről, az Európában legrövidebb ideig folyósított munkanélküli ellátásról vagy az Akadémia világhírű kutatóintézetének "kivégzéséről".


Szabó Tímea szerint Orbán Viktort csak a pénz, a lopás és a hatalom érdekli, csak ezekért politizál, közben "magasról tesz Magyarországra és a magyar emberekre".


MSZP: Orbánnak papírja van arról, hogy visszaeső jogsértő


Az MSZP szerint a Sargentini-jelentés elfogadása óta Orbán Viktor miniszterelnöknek papírja van arról, hogy egy visszaeső jogsértő, visszaeső normaszegő.


Tóth Bertalan (MSZP) hétfőn a parlamentben, Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva úgy fogalmazott: a jelentés tartalmazza, hogy a kormányfő a többség és a közjó helyett önös érdekeit szolgálja és saját politikai elitjét gazdagítja. "Ön már nem Európa erős embere, (...) hanem Európa páriája", aki a népakarat ellenében kormányoz - jelentette ki a szocialisták frakcióvezetője.


LMP: a kormány arra használja a migráció problémáját, hogy elfedje a valóságot


Az LMP frakcióvezetője szerint a kormányfő által a migráció kérdésében elindított vita egy valós problémán alapuló álvita, amit arra használnak, hogy elfedjék a valóságot.


Keresztes László Lóránt a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: Orbán Viktor nem abban érdekelt, hogy a migrációs krízis megoldódjon, hanem abban, hogy ezt egy kampányeszközként használja annak érdekében, hogy elfedje a "kritikus magyar valóságot".


Szerinte uniós szinten nem volt valós, őszinte vita a migrációs krízis okainak feltárásáról, és a magyar miniszterelnök is azon európai politikusok táborát erősíti, akik nem tettek le érdemi javaslatokat az ügyben.


A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban Keresztes László Lóránt azt mondta: az LMP nem támogatta a jelentést, mert nem tartja megengedhetőnek, hogy egy kormány hibája miatt egy országot büntessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában