Ország-világ

2017.05.15. 17:59

OGY: a mentősök béremeléséről és a jövő évi költségvetésről kérdeztek a képviselők

Szakács László azt kérdezte, ha mindent megkapnak a mentősök, miért lesz tüntetés?

MSZP: miért nem fizetik ki a mentősöknek a megígért emelést?

[namelink name="Szakács László"] azt tette szóvá, a kormány hitegette az alulfizetett dolgozókat, hogy "brutálisan" növelik a bérüket, azonban ez nem így lett, s nem is lesz így, azt látják az ígéretek szerte foszlanak.

A mentősök nagyjából az egyötödét kapják annak az emelésnek, amit megígértek nekik. Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy vannak olyan megyék, ahol nem tudnak rohamkocsit működtetni. A szocialista képviselő azt kérdezte: miért nem fizetik ki a mentősöknek megígért emelést, s nem érzi-e a miniszter a felelősségét.

[namelink name="Balog Zoltán"], emberi erőforrások minisztere válaszában azt mondta, minden megyében van mentős, rohamkocsi, s minden rohamkocsihoz tartozik kórház - rögzítette, hozzátéve: az Országos Mentőszolgálat működésének fejlesztésében, a mentődolgozók méltó megbecsülésében "éppen a napokban léptünk egyet előre", s ez nem az első lépés, és nem is az utolsó.

Kifejtette: a kormány jövő évben plusz tíz százalékot tesz hozzá az egészségügyi béremeléshez, így három év alatt 67 százalékkal nő átlagosan a mentőknél dolgozók bére. A 10 százalékos emelésre 4 milliárdos pluszforrást terveztek be - tette hozzá. A 2019-ben az esedékes emeléssel a növekmény mintegy 80 százalék lesz - jelezte a miniszter.

Balog Zoltán beszámolt arról is, hogy jövőre a költségvetésben 100 milliárddal irányoznak elő többet az egészségügyre, s mentésre közel 40 milliárdot fordítanak. Megjegyezte: 2010-ben, a szocialisták távozásakor ez az összeg 22,5 milliárd volt. Hozzátette: 2006-10 között a szocialisták 5,7 százalékkal csökkentették az Országos Mentőszolgálat támogatását, míg 2010 óta 76 százalékot tettek ehhez hozzá.  A szakminiszter jelezte: 2010 óta 23 új mentőállomás épült, 37 százaléka a mentőállomásoknak megújult, s közel 500 új mentőautó állt forgalomba, ami a futó mentőautók 60 százaléka.

Szakács László reagálásában azt kérdezte, ha mindent megkapnak a mentősök, miért lesz tüntetés? Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 108 igen, 29 nem és 1 tartózkodó szavazattal jóváhagyta Balog Zoltán válaszát.


Jobbik: miért maradnak el az antikommunista követelések?

[namelink name="Mirkóczki Ádám"] (Jobbik) szerint 27 évvel a rendszerváltás után nem teljesültek az antikommunista követelések, nincsenek feltárt ügynöklisták és a lusztráció sem valósult meg. Hozzátette: noha a kormány antikommunista retorikát használ, mindent megtesz azért, hogy senkiről ne derüljön ki semmi. Az ellenzéki politikus gittegyletnek nevezte a Nemzeti Emlékezet Bizottságát és kifogásolta, hogy senki nem férhet hozzá érdemi információkhoz. Azt kérdezte, bevallja-e a kormány, hogy 27 éve hazudik a kérdésben.

[namelink name="Kontrát Károly"], a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára visszautasította, hogy a képviselő hazugsággal vádolja meg, s közölte: a kormány érdemi lépéseket tesz a múlt feltárása érdekében.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának tevékenységére példaként hozta a mágnesszalagokon tárolt adatok vizsgálatát és a minősített adatok felülvizsgálatát. A testület kezdeményezésére az információk bárki számára hozzáférhetők a levéltárban - hívta fel a figyelmet.

A választ a jobbikos képviselő nem fogadta el, a Ház azonban 106 igen és 27 nem szavazattal igen.


LMP: miért nem a munkából élők a költségvetés nyertesei?

[namelink name="Schmuck Erzsébet"] (LMP) értékelése szerint a 2018-as költségvetés a kormányzati kommunikációval szemben nem a munkából élőknek kedvez, munkából nem lehet megélni. A béremeléseket "legfeljebb reszelgetésnek" minősítette, értékelése szerint a kormány egy elrontott programot folytat. Szóvá tette azt is, hogy a kisebb cégek alig tudják túlélni a béremeléseket, amelyek bérfeszültséget is okoznak.

[namelink name="Cseresnyés Péter"], a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára válaszában kifejtette, hogy a kérésben megfogalmazottak teljesítése már folyamatban van, a bérmegállapodások mellett az adócsökkentés is végbemegy.

Közölte, hogy a jövő évi büdzsé a munkából élőkről szól. Utalta arra, hogy a gazdaság jövőre 4 százalékkal meghaladó mértékben nő, ami a béremelések további emelését és az adóterhek csökkentését vonja maga után. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az idei első két hónapban 9,2 százalékos volt az átlagos béremelkedés Magyarországon.

Az LMP-s képviselő nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen, 106 igen és 23 nem szavazattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában