Ország-világ

2016.04.06. 08:54

Offshore-botrány - Háborognak a panamai ügyvédek

Panaszt nyújtott be a Mossack Fonseca nevű, panamai székhelyű ügyvédi iroda egyik vezetője, Ramon Fonseca a közép-amerikai ország ügyészségénél kedden, mert állítása szerint cége hackertámadás áldozata lett.

Az ügy előzménye, hogy vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről a Mossack Fonseca ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.

Fonseca közölte, hogy cége, amely szerinte nem sértett törvényeket és minden ügyvitele legális volt, egy külső hackertámadás áldozatává vált.

Az offshore-botrány központjában álló cég társalapítója szerint a Mossack Fonseca sosem semmisített meg dokumentumokat, vagy nyújtott segítséget az adókerülésben és a pénzmosásban.

Az offshore cégek jelensége nem új, és ha nem illegálisan megszerzett vagyonokat mozgatnak, akkor nem is jogellenesek. A Mossack Fonsecához hasonló vállalatok általában a magas anyaországi nyereségadók elkerülése miatt népszerűek a befektetők körében: az offshore vállalatokkal egy adott cég nyereségét adóparadicsomban tudják realizálni, és nem a cég anyaországában. A befektetők így lényegesen kevesebbet adóznak, mintha offshore cég közbeiktatása nélkül, a teljes bevétel után a származási országban tennék ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában