Ország-világ

2019.04.12. 09:00

Nincs húsvét tojás nélkül

Negyven forint körül árulják a piacon a nagyobb tojásokat a termelők, de rohamra csak jövő héten számíthatnak. A friss tojásnak nehezebb leszedni a héját, érdemes napokkal az ünnep előtt megvenni. Húsvétkor az üzletláncok másfél-kétszer annyit adnak el belőle, mint év közben.

Cséfalvay Attila

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a mintegy 550 magyar farmon megtermelt 1,3 milliárd tojás nagyjából fedi a hazai szükségleteket. A szövetség nem számít húsvét előtt áremelkedésre.

Szabóék péri őstermelők, tojást árulnak a győri vásárcsarnokban. Huszonnyolc éve foglalkoznak tojókkal: kukoricával, lucernával etetik az állatokat. Náluk az M-es tojás darabja 38, az L-es méretű 43 forintba kerül.


"Nem emeltünk árat, holott drágult a takarmány, emelkedtek a költségeink" – mondta Szabó Norbert. Folyamatosan friss tojást visznek a piacra, egyelőre nem érzik a kereslet növekedését. "A friss tojás viszont nehezebben pucolható, így érdemes egy héttel az ünnepek előtt megvenni" – folytatta Szabó Ferencné. Úgy számolnak, jövő héten azért nagyobb lesz az érdeklődés. "Várjuk, hogy mihamarabb visszaköltözhessünk a sátorból a vásárcsarnok épületébe. A mostani parkolási mizéria miatt 30–40 százalékkal visszaesett a forgalmunk. Volt olyan árus, aki emiatt már le is húzta a rolót."

 

Házi, termelőtől: Szabó Ferencné szerint csak jövő héten jöhet több vásárló tojásért. Fotók: HBE

Házi, termelőtől: Szabó Ferencné szerint csak jövő héten jöhet több vásárló tojásért. Fotók: HBE

A korábbi évek tapasztalatai alapján húsvét előtt 30–40 százalékkal nő a tojásforgalom az Auchan áruházaiban, idén az ünnepet megelőző napokban csaknem 2 millió tojás értékesítésére számítanak. A Spar Magyarország közölte: tojásból ebben az időszakban náluk is várhatóan kétszer annyi fogy, mint máskor. A Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél a húsvéti időszak forgalma másfélszerese az átlagosnak: úgy számolnak, ekkor náluk 15–16 millió tojást vesznek majd a vásárlók


Kóczánné Ács Szilvia hímestojás-festő, népi iparművész már készül a húsvétra. Holnap 10 órakor Dunaszegen, a közösségi házban, április 20-án délután fél háromkor Börcsön mutatja be a lányoknak, asszonyoknak, miként díszítsék a tojást. "Festés előtt mosogatószerrel tisztítsuk meg, fontos, hogy ecetet ne használjunk, mert eltömődik az íróka csöve. A kezdőknek érdemes főtt tojáson gyakorolni, minél tisztább és fehérebb, annál szebb lesz a végeredmény. Hosszú évekre eltehető, ha két-három órán át sós vízben főzzük" – tanácsolta.

 

Árulnak - Drágult a takarmány, de nem emeltük a tojás árát - mondta Szabó Norbert.

Árulnak – Drágult a takarmány, de nem emeltük a tojás árát – mondta Szabó Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában