nézeteltérés

2020.07.10. 13:28

Nepálban nem nézhetők az indiai hírtévék, mert a kormányfőt támadták

Egyes indiai híradások azt sugallták, hogy Oli a kínai kormány bábja.

A nepáli kábel- és műholdas tévészolgáltatók nem sugározzák az indiai hírtelevíziók műsorait, miután felháborodás fogadta az országban azt, hogy rossz színben tüntették fel híradásaikban a nepáli miniszterelnököt.

Szudíp Aharaja, a Dish Home műholdas szolgáltató igazgatója azt mondta, hogy csütörtök éjszaka állították le az indiai hírtévék műsorainak sugárzását, miután elárasztották őket a panaszok a Khadga Praszad Oli miniszterelnökről szóló indiai riportok miatt. Aharaja szerint nem kaptak a kormánytól erre utasítást, a kábel- és műholdas tévészolgáltatók között folytatott egyeztetések után intézkedtek saját hatáskörben. Arról nem hoztak döntés, hogy meddig tartson a tilalom.

Egyes indiai híradások azt sugallták, hogy Oli a kínai kormány bábja. A Zee nevű indiai hírtévében riport jelent meg arról, hogy Oli közeli kapcsolatokat ápol Kína nepáli nagykövetével, aki többször találkozott a kormányfő vezette Nepáli Kommunista Párt több vezetőjével.

A nepáli kormány határozottan tagadta ezt. Csuba Radzs Hativad tájékoztatási miniszter leszögezte, hogy a kormány elítél mindenfajta médiatartalmat, amely karaktergyilkosságot követ el bárki ellen, gyűlöletet terjeszt és az emberek becsületébe gázol.

Khadga Praszad Oli mind az indiai politikai vezetők, mind pedig az ottani média bírálatainak célpontjába került. Kormánya ugyanis térképet bocsátott ki, amelyen Nepál részeként tüntettek fel több olyan területet, amelyet India is a magáénak tekint. Emiatt éles vitába keveredett egymással a két dél-ázsiai ország. Viszonyukon az is rontott, hogy Oli a múlt héten pártja belső tanácskozásán arról beszélt, hogy India megpróbálja megbuktatni őt saját pártja egyes tagjainak segítségével.

Egészen a közelmúltig Nepálban Indiának volt jelentős befolyása, amíg Kína el nem kezdett egyre nagyobb befolyásra szert tenni. Kína befektet Nepálban, repülőtereket, autópályákat és vízerőműveket épít, diplomatái pedig megpróbálják szorosabbra fűzni a kapcsolatokat a katmandui politikai vezetőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában