Ország-világ

2016.10.05. 20:14

Nemzeti és eurokonform lesz az alaptörvény-módosítás

Az ország nemzeti, alkotmányos identitását védelmező alaptörvény-módosításról tárgyalt szerdai ülésén a kormány, amelynek pontosított változatát hétfőn terjeszti az Országgyűlés elé - közölte szerdai sajtótájékoztatóján az igazságügyi miniszter.

Trócsányi László kifejtette: a változtatás olyan, az alkotmányos identitásunkat tartalmazó keretet rögzít majd, amely érinti a területet, a lakosságot, a népességet, az állami berendezkedést és az államformát. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozva azt is: eurokonform változtatás készül, a kormány ugyanis fontosnak tartja uniós tagságunkat. Alaptörvényünknek emellett választ kell adnia a kor kihívásaira is - tette hozzá.  


A miniszter a kormányülés szünetében azt is elmondta: a kezdeményezést kellő előkészítés előzte meg, amelynek során más tagállamok gyakorlatát is figyelembe vették. Példaként olyan franciaországi és németországi alkotmánybírósági döntéseket hozott, amelyek kimondták, hogy az uniós jognak meg kell hajolnia a tagállami alkotmányok előtt.


Kijelentette azt is: az uniós szerződésnek és az alaptörvényünknek összhangban kell lennie, mert "egy értékközösség tagja és elkötelezett európaiak vagyunk". 


Az uniós szerződés egy szóval sem utal a saját elsőbbségére - tette hozzá -, de bírói döntés kimondta már azt. Úgy ítélte meg: ezen vita miatt is bukott el Hollandiában vagy Franciaországban az európai alkotmányos szerződés, mert a polgárok nem kívánták rögzíteni, hogy az unió alkotmánya a tagállami felett álljon. 


Felelevenítette az európai szerződés azon cikkelyét is, amely szerint "az unió tiszteletben tartja a tagállamoknak a szerződések előtti egyenlőségét vagy nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része azok alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésének". 


Trócsányi László elismerte: jogilag ugyan nem köti az Országgyűlést a népszavazás eredménye, politikai szempontból azonban a kvótanépszavazáson leadott 3 millió 300 ezer nem szavazat arra indítja a kormánypártokat, hogy egy arra reflektáló javaslatot készítsen elő. 


Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt közölte: a népszavazáson résztvevők nagy többsége pártok feletti döntést hozott, ez a közösség - az új egység Magyarországért - fontosnak tartja a kiállást saját magáért, a gyermekeiért és a nemzet jövőjéért. Ezzel kötelezettséget teremtette a kormány és a magyar közösség számára, a kabinet ezért döntött az alaptörvény-módosítás mellett.  


Az alkotmányos keret részleteit firtató kérdésre a miniszter úgy felelt: az alkotmány nem lehet részletező, technikai szintű norma, a keretnek "szellemi, spirituális" üzenetet kell tartalmaznia, amelynek értelmezésében az Alkotmánybíróság tölt be fontos szerepet. 


Arra a kérdésre, amely azt vetette fel: az uniós szerződés bizonyos esetekben lehetőséget ad az Európai Bizottságnak vagy más közösségi szervnek átmeneti rendelkezések meghozatalára, amelyek az alaptörvényt is felülírhatják, a miniszter kijelentette: az áthelyezés nem átmeneti intézkedés, hanem végleges, eddig az átmeneti intézkedések csupán hat hónapra szóltak. Hozzátette: Magyarország keresete a kvóták ellen ezt a kérdést is érinti. 


Az eredetileg az országra szabott 1294 ember visszaküldését Magyarországra úgy védi ki az ország, hogy nem fogadja az érintetteket - jelentette ki kérdésre válaszolva Tuzson Bence. Trócsányi László ezt azzal egészítette ki: egy év alatt mindössze 5800 embert sikerült elhelyezni a 160 ezerből, ami azt mutatja, hogy a megoldás nem jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában