Ország-világ

2015.08.31. 21:22

Nem mindegy, hogy mit eszik egy allergiás

Javában tart a parlagfűszezon, a következő hetekben pedig Szegeden is erősödhet a pollenkoncentráció. Az ilyenkor szedett gyógyszerek mellett a helyes táplálkozás is enyhíthet a betegek szenvedésén.

Pavló Péter

 Egy kisvárosnyi ember szenved Szegeden


Hazánkban a népesség 30 százaléka, körülbelül 3 millió ember szenved az allergiás tünetektől. 2009 óta nincsenek pontos adatok arról, Magyarországon hány embert érinthet a parlagfű-allergia, de becslések szerint körülbelül fél- és egymillió közé tehető a számuk. Ez csak Szegedet nézve körülbelül 40-50 ezer embert jelenthet.

 

A becslések szerint nagyjából 50 ezer ember szenved évente a parlagfű virágzásától Szegeden, ez a szám pedig folyamatosan emelkedik. Bár az esős időjárás csökkentheti a levegő pollentartalmát, az arra érzékenyeknek még így is orrfolyással, garat- és szemviszketéssel kell számolniuk. Azonban nem ez az egyetlen dolog, ami kellemetlenséget okozhat.


– Fiatalabb koromban imádtam a paprikát, az elmúlt években viszont szinte teljesen leszoktam róla. Télen drága, nyáron pedig viszket tőle a torkom. Sajnos egyre több mindenről kell lemondanom, és ahogy észrevettem, a legtöbb dologról épp az allergiaszezon idején – írta lapunknak a 28 éves [namelink name="Bakti Márton"]. A dietetikusok szerint a kettő között valóban van összefüggés.

 

Allergiaszezonban sok zöldség mellett a paradicsom is tiltólistán van sok begetnél. Fotó: Shutterstock

Allergiaszezonban sok zöldség mellett a paradicsom is tiltólistán van sok begetnél. Fotó: Shutterstock


– Mivel az allergiás időszakban a betegek szervezete komoly terhelésnek van kitéve, sokkal érzékenyebben reagálhatnak bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre vagy húskészítményekre. Ilyenkor érdemes kerülni többek között a görögdinnye, a sárgadinnye, a paradicsom, az uborka, a cukkini, a tök, a banán, a napraforgómag, a kamilla, az őszibarack és a nektarin fogyasztását. Ezek mellett fontos odafigyelni a hisztamintartalmú ételek bevitelére is, mint például a mogyoró, a csokoládé, a zsíros sajtok, a kolbász, a szalámi, a füstölt húsok, a citrusfélék, valamint az alkoholos italok. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy szeretne ezekből az ételekből fogyasztani, előtte mindenféleképpen hőkezelje azokat – például főzze meg a gyümölcsöket –, ezzel csökkentheti az allergizáló hatásukat – hangsúlyozza [namelink name="Martonosi Adrienn"] dietetikus.


– A páciensek szervezete már a légköbméterenkénti 15–30 pollenszemcsére is érzékenyen reagálhat, a parlagfűszezon közepén viszont egyetlen növény több milliót bocsát ki magából – fogalmaz [namelink name="dr. Makk László"], a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának tüdőgyógyász és allergológiai szakorvosa.


Mint mondja: sokaknál azonban nem is a parlagfű, hanem a fekete üröm okoz tüneteket, ám a két növény egyszerre virágzik, ráadásul a pollenjeik felerősítik egymás hatását, így nehéz eldönteni, melyik felelős a kellemetlenségekért. A szakember szerint ilyenkor az egyetlen megbízható megoldás, ha az allergia elleni tablettát, szemcseppet és orrspray-t is alkalmazzuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában