Ország-világ

2019.02.09. 07:35

Nem lesz több ingyen csomag Kínából - A Postát és a NAV-ot kérdeztük a változásokról

Két év múlva már nem lesznek vám- és adómentesek az EU-n kívülről érkező, kis értékű csomagok. A Magyar Posta Zrt. szerint nehéz megbecsülni, hogy a jogszabályi változás milyen hatással lesz a küldeményforgalomra. Önt visszatartja majd a netes rendeléstől?

Ihász Nóra

Január végén közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Repülőtéri Igazgatóságának igazgatóhelyettese, hogy 2021-től megszűnik az EU-n kívülről érkező, 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények adómentessége.


Sepsi Edit Ilona a novekedes.hu hírportálnak akkor azt nyilatkozta, az intézkedés évente 7 milliárd euró többletbevételt jelenthet az uniós tagállamoknak. Az új rendszer állítólag a gyorsabb kiszállításhoz is hozzá fog járulni.


A kisalfold.hu Facebook oldalán közzétett hírre rengeteg olvasó reagált: a hozzászólások, megosztások alapján láthatjuk, megyeszerte is sok-sok embert érinthet a változás. Éppen ezért, a NAV-hoz és a Magyar Postához is elküldtük kérdéseinket, hogy kicsit jobban átlássuk, mit is jelenthet az intézkedés.

Illusztráció: Pixabay

Illusztráció: Pixabay

Ezek közlése előtt olvasóink hozzászólásaiból szemezgetünk:


- "2021-re okafogyottá válik majd ez az intézkedés. Több kínai cég már európai bázissal rendelkezik. Az európai felvevőpiac miatt pedig egyértelmű, hogy addig (2021-ig) létrehozzák az európai raktárbázisokat. Ezáltal kikerülvén majd a vevőkre terhelt adónemeket. A postázás valószínűleg majd az európai központokból lesz továbbküldve a vevő felé".


- "Hol van még 2021?"


- "Pont ezt fogja bírni az MPL. A kintről érkező csomagok szállítási idejének fele most is az országban megy el sokszor, mi lesz akkor ezután? 2021-ben megrendelem, '25-ben meg megkapom?"


- "Most kell mindent megrendelni!"

Illusztráció: Pixabay

Illusztráció: Pixabay

Ha az ismerősi körömben való érdeklődés nem csal, éppen ezek az olcsónak számító (22 euró alatti), apró, hétköznapi tárgyak a legkeresettebbek jelenleg: az emberek imádnak neten vásárolni, legyen szó telefontokokról, ruhákról, vagy karácsonyi dekorációról. A virtuális bevásárlókocsink rendszeres töltögetése már egyáltalán nem új keletű dolog.

Illusztráció: Pixabay

Illusztráció: Pixabay

A Magyar Posta Zrt. Társasági Kommunikációs Osztálya a következőket nyilatkozta a téma kapcsán:

 

Tapasztalataink szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt a csomagok és az árutartalmú küldemények mennyisége, amely mögött az e-kereskedelem dinamikus bővülése állt.

Az is elmondható, hogy folyamatosan nőtt a külföldi megrendelések száma, köztük az Európai Unión kívülről érkező küldemények mennyisége is. A legtöbb nemzetközi bejövő küldemény Kínából érkezett Magyarországra.

Az Európai Unión kívülről érkező küldemények esetében vámkezelés szükséges, de az áruk 22 euró értékig vám és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de 27% áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig áfát és vámot kell fizetni. A gyakorlat szerint eddig azon küldemények esetében zajlott a vámeljárás, amely értéke meghaladta az előbb említett 22 eurót, vagy feltételezhető volt, hogy meghaladja azt.

2021. január 1-étől az Európai Unió megszünteti a 22 eurós határt és annak vám- és adómentességét, ami azt jelenti, hogy minden az Unión kívülről érkező csomagot vagy árutartalmú küldeményt vámkezelni kell. Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy a jogszabályi változás milyen hatással lesz a küldeményforgalomra.

A Magyar Posta és Nemzeti Adó- és Vámhivatal is dolgozik azon, hogy a fent jelzett határidőre olyan – elsősorban informatikaimegoldást fejlesszen ki, amelyekkel elérhető, hogy a mostaninál lényegesen gyorsabb legyen majd a vámkezelés folyamata.

Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő azt válaszolta a kisalfold.hu kérdéseire, hogy azok egy, a jövőben várhatóan bekövetkező jogszabályváltozáshoz kötődnek, így azokról jelenleg nem időszerű beszélni.

 

Előbbiek miatt az Ön által hivatkozott interjúban foglaltakon túl további információval jelenleg nem tudunk szolgálni. A külföldről rendelt csomagokra jelenleg érvényes postaforgalmi vámszabályokkal kapcsolatosan további információkat a NAV honlapján, a következő elérhetőségen találhat:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában