Ország-világ

2014.10.10. 09:03

Nem jelent meg a nemzeti ünnepen Kim Dzsong Un

Miután a vezető nem jelent meg az állampárt alapításának évfordulóján tartott ünnepségeken, tovább folynak a találgatások esetleges hatalmi belharccal kapcsolatban.

Tovább folytatódtak a találgatások egy esetleges észak-koreai hatalmi belharccal kapcsolatban pénteken, miután [namelink name="Kim Dzsong Un"], a bezárkózó kommunista diktatúra vezetője nem jelent meg az állampárt alapításának 69. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényeken.

A fiatal diktátor az elmúlt két évben már éjfélkor felkereste nagyapja és édesapja, [namelink name="Kim Ir Szen"] és [namelink name="Kim Dzsong Il"] mauzóleumát, ahol lerótta kegyeletét az ország korábbi vezetői előtt, erről pedig azon nyomban be is számolt az észak-koreai sajtó.

Ugyanakkor idén - a legfiatalabb Kim hatalomra kerülése óta először - nem érkeztek jelentések arról, hogy megtartották volna a ceremóniát és arról sem, hol van és mit csinál a nemzeti ünnepen Kim Dzsong Un, aki legutóbb szeptember 3-án szerepelt nyilvánosan.

Az észak-koreai média ugyanakkor méltatta a vezetőt, "akinek tapasztalt irányítása alatt egyre erősebb" a Koreai Munkáspárt. Az állampárt hivatalos lapja, a Rodong Szinmun például azt írta, hogy Kim megtestesíti a párt "méltóságát és sérthetetlenségét".

Már nem Kim irányít?



Az utóbbi időben számos híresztelés szárnyra kapott Kim Dzsong Un hollétét illetően "eltűnése" miatt. Egyesek úgy vélik, hogy már nem Kim irányít Észak-Koreában, és vagy Hvang Pjong Szo, az észak-koreai Nemzeti Védelmi Bizottság alelnöke vagy Kim Dzsong Un húga, Kim Jo Dzsong ragadta magához a hatalmat.

Mások szerint csak átmeneti helyzetről van szó, és Kim egészségügyi panaszok miatt van távol. Egyes értesülések szerint eltört a bokája, ezt tartják valószínűnek dél-koreai szakértők is. A bokatörés pontos okáról is több verzió kering. Egyes bulvárlapok szerint Kim lába nem bírta el a márkás svájci sajtoktól megnőtt testsúlyát. A Reuters hírügynökség egy forrása viszont úgy tudja, hogy testedzés közben sérült meg, miután elrendelte, hogy minden tábornok - így ő maga is - részt vegyen a tréningen.

Szöul pénteken azt közölte, hogy értesülései szerint Kim Dzsong Un hatalma stabil. Ezt jelzi egyebek mellett, hogy a phenjani média továbbra is folyamatosan magasztalja uralmát, miként az is, hogy a múlt héten magas rangú észak-koreai delegáció járt Szöulban. Kim egészségi állapotáról ugyanakkor nincsenek információik - mondta Lim Bjong Csol, a dél-koreai egyesítési minisztérium szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában