Ország-világ

2017.09.05. 12:00

Nem akar több IMF hitelt felvenni Ukrajna

A pénzügyminiszter szerint Ukrajnának ezután a saját lábára kell állnia, gazdaságilag és pénzügyileg egyaránt önállóvá kell válnia, és az ehhez szükséges feltételeket most teremti meg a kormány.

Az ukrán pénzügyminiszter szerint országának már nem lesz szüksége további IMF támogatásra azután, hogy a jelenlegi, hatodik hitelmegállapodás lejár két év múlva.


Olekszandr Daniljuk Facebook oldalán azt írta, hogy

végig kell vinni a Nemzetközi Valutaalappal 2015-ben négy évre kötött együttműködési megállapodást, ami egyben az utolsó lesz.

A miniszter szerint Ukrajnának ezután a saját lábára kell állnia, gazdaságilag és pénzügyileg egyaránt önállóvá kell válnia, és az ehhez szükséges feltételeket most teremti meg a kormány.


Az IMF 2015 márciusában négyéves, 17,5 milliárd dollár keretösszegű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával, ami a korábbi, 2014-ben tető alá hozott megállapodást váltotta fel, amit nem sikerült végigvinni.


A jelenleg folyó program keretében Ukrajna eddig négy részletben összesen 8,38 milliárd dollár hitelt kapott az IMF-től. 


Ukrajna 25 éve vette fel a kapcsolatot az IMF-fel, amellyel 1994 és 2013 között öt hitelprogramot indított el, de egyiket sem sikerült befejezni. Rendre az történt, hogy miután Ukrajna a megajánlott hitelkeretből lehívott néhány részletet, a programot le kellett állítani, mert az ukrán kormány nem hajtotta végre a hitelmegállapodás feltételeit.


Az ukrán gazdaság az idei második negyedévben 2,4 százalékkal nőtt éves szinten az első negyedévi 2,5 százalékos bővülés után. 


Tavaly 2,3 százalékkal nőtt az ukrán gazdaság, 2016-ban először jegyeztek fel bővülést négy év után.


Az ukrán jegybank előrejelzése szerint idén 1,6 százalékos GDP-növekedés várható, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap viszont 2 százalékos bővüléssel számol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában