Ország-világ

2016.10.19. 16:23

Ne együk mindennap!

Az utóbbi években egyre többet lehet hallani a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról. Azzal azonban csak kevesen vannak tisztában, hogy az elhízás mellett milyen veszélyeket rejthet, ha néhány alapvető szabályt figyelmen kívül hagyunk. Íme néhány étel, amelynek napi szintű fogyasztása akár halálos is lehet.

Munkatársunktól

Reggeli gabonafélék

Igaz, hogy magas rosttartalmuk miatt egészségesek, napi szintű bevitelük azonban nem ajánlott. Egy egészségügyi kutatás bebizonyította, túl sok niacin és cink lelhető fel bennük, amelyek nagy mennyiségben károsak az egészségre. A túlzott A-vitamin-bevitel például májkárosodást, csontrendszeri rendellenességeket, de hajhullást is okozhat, míg a cink gátolja a réz felszívódását, amely által károsítja az immunrendszert, a szervezet védekezőképességét.

Csipsz

Nagy mennyiségű sóval, zsírral és kalóriával rendelkezik, így 15-20 db burgonyacsipsz 154 kalóriát és 10 gramm zsírt is jelenthet. Ezáltal gyors súlygyarapodást okoz, ami hozzájárul a cukor- és szívbetegségek kialakulásához, de rákhoz is vezethet.

 

 Rendszeres fogyasztása ráadásul növeli a koleszterinszintet is, amely érbetegséget okoz, magas nátriumtartalma pedig magas vérnyomáshoz, szívkoszorúér-betegségekhez, szívelégtelenségekhez, stroke-hoz és veseproblémákhoz is vezethet.

Felvágottak

A finomított felvágottak olcsóbbak, mint a színhúsok, ráadásul változatosan fogyaszthatjuk őket. Ennek ellenére nem javasolt napi szinten enni ezeket, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak nátrium-nitritet,  tartósítószert is, amelyek rákot okozhatnak, de az emésztő-

rendszert és az agyat is károsítják.

Sertéshús

A szakértők a sertéshús fogyasztását kizárólag gyümölcsök és zöldségek mellé ajánlják, úgy könnyebben le tudja bontani a szervezet. A vörös húsok anélkül tovább maradnak az emésztőrendszerben, így a test jóval több fehérjét és a zsírt raktároz el, mint amennyire szüksége lenne az egészséges működéshez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában