Ország-világ

2019.01.25. 15:20

NATO-főtitkár: Oroszország nem tett lépéseket, hogy betartsa a nukleáris fegyverekről szóló szerződést

A megbeszélésen nem sikerült feloldani a feszültséget, amelyet az okoz, hogy Oroszország figyelmen kívül hagyja az érintett szerződés rendelkezéseit

Ez idáig nem látható semmilyen valódi előrelépés Oroszország részéről az európai közepes és rövid hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) kötött egyezménynek való megfelelés irányába, és a mostani találkozó során Oroszország nem mutatott hajlandóságot arra, hogy változtasson pozícióján - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben pénteken, a NATO-Oroszország Tanács zárt ajtók mögött folytatott, nagyköveti szintű megbeszélését követően tartott sajtóértekezletén.


Elmondta, a megbeszélésen nem sikerült feloldani a feszültséget, amelyet az okoz, hogy Oroszország figyelmen kívül hagyja az érintett szerződés rendelkezéseit.


A szerződés komoly veszélyben van, mert Oroszország nem mutatott hajlandóságot semmiféle kompromisszumra - mondta a főtitkár.


Aláhúzta, a legfőbb problémát az jelenti, hogy orosz rakéták vannak Európában. A szövetség minden tagja egyetért abban, hogy az orosz rakétarendszer sérti a megállapodást, valamint abban, hogy a szerződés betartása döntő fontosságú az euroatlanti biztonság szempontjából. Ezért ismételten arra szólították fel Oroszországot, hogy térjen vissza a szerződés teljes körű és ellenőrizhető betartásához - mondta.


Stoltenberg tájékoztatása szerint, az INF-szerződés betartásának megvitatása mellett az Ukrajna körüli helyzetről, valamint a térségben kifejtett orosz katonai tevékenységekkel kapcsolatos kérdésekről is tárgyaltak pénteken Oroszország és a NATO-tagországok nagykövetei.


Mint közölte, a NATO továbbra is törvénytelennek tekinti és elítéli a Krím 2014-es bekebelezését.


A szövetség tagjai ismételten egyértelművé tették, hogy támogatják Ukrajna önállóságát és kiállnak területi egysége mellett. Valamint arra szólították fel Oroszországot, hogy engedje szabadon mind a 24 elfogott ukrán haditengerészt, valamint a nemzetközi joggal összhangban állítsa vissza és biztosítsa a hajók szabad áthaladásának lehetőségét a Kercsi-szoroson az Azovi-tenger felé.


A katonai szövetség továbbra is fontosnak tartja, hogy pontos tájékoztatást adjon Moszkvának tevékenységéről, valamint a párbeszéd fenntartását Oroszországgal a nyugtalanságot okozó fejlemények kezelése, a kiszámíthatóság növelése és a kockázatok csökkentése érdekében. A NATO nem akar újabb hidegháborút, semmiféle újabb fegyverkezési versenyt - tette hozzá a főtitkár.


Közel kétéves szünet után pénteken kilencedik alkalommal ült össze Brüsszelben a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szinten. Ennél magasabb tárgyalási szint az ukrajnai válság kitörése óta nem volt, noha a felek eredetileg abban állapodtak meg, hogy a külügy- és a védelmi miniszterek évente kétszer összeülnek, s elvben az állam- és kormányfők találkozója sem kizárt. A dialógust 2014 júniusában az ukrajnai konfliktus miatt berekesztették, ezt követően diplomaták szintjén 2016 áprilisától újították fel a párbeszédet.


A tanácsot 2002-ben alapították azzal a céllal, hogy Oroszországot bekössék a transzatlanti katonai szövetség munkájába, és bizalmat teremtsenek a két fél között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában