Ország-világ

2019.06.13. 09:00

Napi átlag 27 fok - Vasárnapig marad a forróság, figyeljünk az idősekre, s magunkra is

A legmagasabb - harmadfokú - hőségriasztás lépett életbe tegnap éjféltől. A Petz-kórház sürgősségi osztályán már kedden sokkal több volt az idős, kiszáradt beteg, mint egy átlagos napon. Vasárnapig marad a kánikula.

Sudár Ágnes

„Felment a vérnyomásom, szédültem, zsibbadt a bal oldalam. Most már jobban vagyok, de a meleget mindig is nehezen viseltem. Minél többet kell inni: ezt üzenem a sorstársaimnak" – mondja Németh Lászlóné, akit kisbajcsi otthonából vittek be a Petz-kórház sürgősségi osztályára. Tegnap délelőtt kevesebb idős beteget szállítottak hasonló (vagy kiszáradásos) tünetekkel az SBO-ra, mint kedden. Akkor, tehát a hét első munkanapján az ellátott betegek életkora hirtelen megugrott, „nyolcvan körül lehetett". Vigyázzunk magunkra, főképp az idősebbek!


Vasárnapig


Szerdán életbe lépett az országos tiszti főorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben. Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a szokásost javasolja: a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Németh Lászlóné tegnap lett rosszul, a meleg is biztosan szerepet játszott ebben. Fotó: H. Baranyai Edina


Vízparton


 Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban. Az állattartóknak javasolják továbbá: a sétáltatást kora délelőtt vagy késő délután tegyék meg.


 Az utakon


Sokan fáradtabbak vagyunk a kánikulában, emiatt a reflexek is lassulnak a kormány mögött. A rendőrség azt ajánlja, legyen a kocsiban ásványvíz vagy üdítő, így ezek esetleges rosszullétkor vagy szédülés esetén segítenek. Ezenkívül ajánlott megtervezni az útvonalat, hogy ne az egyre melegedő kocsiban kelljen a cél után kutatni. Vezessenek óvatosabban, számítva a koncentrációcsökkenésre. Van ok a figyelmeztetésre, ezt az elmúlt két nap balesetei is mutatják.


A Magyar Közút tájékoztatása szerint ma hosszabb menetidőre kell számítani – a hőségriadó alatti munkavégzés miatt – az M1-es autópályán, Tatabánya térségében, a Budapest felé vezető oldalon.


Az építkezésen


 Nagyon kemény, ami az építkezéseken van, de kemények azok az emberek is, akik ott dolgoznak. Mindezt Szabó Ákos ingatlanfejlesztő mondta tegnap, aki Győrben jelenleg is több épülő beruházásban érdekelt. A védőruha és a légkondicionált konténerek mellett az UV-sugárzástól védő krémet mondta stratégiai fontosságúnak.


Vízosztás


Számos helyen osztanak vizet a melegben, a GYSEV vonatain is. A vasúttársaság munkatársai a nagyobb állomásokon, Sopronban és Szombathelyen osztják a palackozott ásványvizet az utasoknak, naponta délelőtt 10 és délután öt óra között. Mindez a hőségriadó végéig – ha meghosszabbítják, akkor is – tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában