Ország-világ

2018.09.27. 08:30

Mutatjuk, melyik hidakat ellenőrizték kiemelten, hol végeznek felújításokat megyénkben - grafika, fotók

Miután Genova közelében tragédiába torkollott egy hídomlás nyáron, érthetően fókuszban vannak a hazai hidak. A Magyar Közút nyáron 161 közúti híd vizsgálatára kötött vállalkozási szerződéseket - köztük van hét Győr-Moson-Sopron megyei műtárgy is -, összesen 306 millió forintért.

Szeghalmi Balázs

Az említett megbízásokat június végén írták alá, vagyis hetekkel a genovai katasztrófa előtt. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a következő közúti hidakat vizsgálják át szűkebb hazánkban. Győrben az Iparcsatorna-hidat, a Fehérvári úton a Pálffy hidat, 821-es úton a vasút feletti hidat, szintén a 821-esen az 1-es főút feletti hidat, Abdánál az 1-es főúton a Rábca-hidat, Mecsérnél a Mosoni-Duna-hidat, valamint az 1-es főút gönyűi szakaszán a vasút feletti hidat. Komárom-Esztergom megyei hidat nem találtunk a listán.

 

A régi Rábca-hidat 10 éve a kerékpáros, gyalogos forgalom elől lezárták, főként jogi okokból. Az Abda-Győr kerékpárút építése után nyitották meg újra műtárgyat.

A régi Rábca-hidat 10 éve a kerékpáros, gyalogos forgalom elől lezárták, főként jogi okokból. Az Abda-Győr kerékpárút építése után nyitották meg újra műtárgyat. "Szomszédját", az 1-es főúton közlekedést biztosító hidat most nyáron ellenőriztek a mérnökök.

Folyamatos ellenőrzések


"Mérnökségeink évente legalább két alkalommal végeznek hídszemléket. Speciális szerkezettípusok esetén, méretük miatt kiemelt hidakon pedig 10 évente független mérnök tart időszakos hídfő-vizsgálatot" – kezdte Pécsi Norbert Sándor. A Közút szóvivője hozzátette: "a megye hídjainak általános állapota megfelelő, biztonságos közlekedésre alkalmasak".


Ettől függetlenül idén 13 helyszínen, 10 településen történtek- történnek szükséges karbantartási, felújítási és átépítési munkálatok a megyei hidakon. Hat helyszínen befejeződtek a korszerűsítések, négy műtárgyon még dolgoznak a szakemberek.


"Nagygenerálok"


Három győri hídon (a Stadion út feletti híd, a nyáron "soron" kívül ellenőrzött Iparcsatorna-híd és a Reptéri út feletti híd) jelenleg is felújítási, átépítési munkák zajlanak. Utóbbi "nagygenerálok" biztosan átnyúlnak 2019-re. A Stadion út feletti híd esetében a műtárgyat előbb elbontják, majd ezt követően építik újjá. A szóban forgó három győri beruházást a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. rendelte meg.

 

Hírgrafika: Kustán Roland

Hírgrafika: Kustán Roland


A büdzsé


A kiemelt felsoroláson kívül évente akár 50 esetben folytatnak kisebb javításokat a megyei hidakon a Közút megbízásából. Jellemzően azért, hogy balesetek "nyomait", sérüléseit javítsák.


"Országosan 1,5 milliárd forintot fordítunk a hazai hidak karbantartásra idén. Ez az összeg harmadával több, mint a korábban. Ezen túl sürgős esetekben 5 milliárd forint értékben végezhetünk azonnali hídfelújításokat. A hídkorszerűsítéseket összehangoljuk az útprogrammal" – közölte Pécsi Norbert Sándor. A Magyar Közút honlapja szerint az országos közutakon 7716 darab híd van.

 

Fotók: Mészáros Mátyás

Fotók: Mészáros Mátyás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában