Ország-világ

2017.07.04. 14:30

Moszkva vagy EU? A szerb miniszterelnök egyértelmű választ adott

Ana Brnabic szerb miniszterelnöknek, ha választania kell Oroszország és az Európai Unió között, az utóbbit fogja választani.

Szerbia hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, a vallás és a kultúra által megalapozott érzelmi kapcsolat fűzi Moszkvához, amennyiben viszont választania kell Oroszország és az Európai Unió között, az utóbbit fogja választani - jelentette ki [namelink name="Ana Brnabic"] szerb miniszterelnök a Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott interjújában, amelyet a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedden ismertetett.


"Teljesen egyértelmű, merre tart Szerbia - az Európai Unió felé"


- szögezte le a kormányfő. Hozzátette, hogy miniszterelnökként az [namelink name="Aleksandar Vucic"] elnök - korábbi miniszterelnök - által megkezdett utat kívánja folytatni, és arra készül, hogy országát 2020-ig felkészítse az uniós tagságra.

Fotó: MTI/AP

Fotó: MTI/AP

Elmondta ugyanakkor, hogy Szerbia "nagy testvérként, védelmezőként" tekint Oroszországra, amelyhez a hagyományok, a hit és a kultúra köti. Ezeket az érzelmeket nem lehet figyelmen kívül hagyni - folytatta -, Szerbia stratégiai célja mindazonáltal az európai uniós tagság - mutatott rá Ana Brnabic. 


A szerb kormányfő emlékeztetett, Szerbia elutasította, hogy csatlakozzon az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókhoz, mindazonáltal nem adott választ arra a kérdésre, kitart-e ezen álláspontja mellett, ha ez veszélyeztetné az uniós csatlakozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában