Ország-világ

2019.05.18. 09:00

Most még drága a fóliás eper, de hamarosan jön a szabadföldi

Drágább a fóliás eper, mint tavaly ilyenkor, ahogy az idő is barátságtalanabb. A kereskedők jó termésre számítanak jövő héttől, jön a szabadföldi eper, pár nap múlva nyitnak a ,,Szedd magad! földek" is.

Laczó Balázs

Aki tegnap-tegnapelőtt kinézett az ablakon, annak nem az eper jutott eszébe. Pedig tavaly ilyenkor már nyitva voltak az eperföldek, a szabadföldi és a fóliás termés egy-két hétig egymás mellett uralta kicsattanó színeivel a pultokat.


– Általában fél kilót visznek az emberek. Jól fogy az eper, az ára nagyjából annyi, mint tavaly – mondja egy kereskedő a vásárcsarnokban. 


Sajnos tavalyi körképünk alapján meg kell őt cáfolnunk, ugyanott tavaly május 18-án 1000 alatt mozgott az apróbb szemű ára, s 1500 körül a nagyobbé. Most 1700–2000 forintba kerül ez a csarnokban, utcai gyümölcsösnél 1500–1800-ba.


– Sajnos mindig drága az eper egy kicsit, a kisfiam kilencéves, imádja, sokkal többet is meg tudna belőle enni – mondja Erdélyi Zsuzsanna a vásárcsarnokban. – Módjával vesszük, fél kiló egy-két napig tart, egy héten egyszer mindig viszek haza – válogatja a nagy szemű epret Markó Vendel pultjánál.


Markó Vendel elmondta: ilyenkor már mindennap frisset hoz a nagybaniról, s amit most látunk, az a közismert lajosmizsei eper, persze fóliás. A csak szabadföldi epret termelők közt idén helyiek is akadnak a kereskedő üzleti körében, elmesélte: rábaköziek keresték meg idén, hogy eladnák neki a termést. 

 

Markó Vendel és a legtöbb kereskedő most lajosmizsei fóliás epret árul, a rossz idő még drágítja a termést. Fotó: Mészáros Mátyás

Markó Vendel és a legtöbb kereskedő most lajosmizsei fóliás epret árul, a rossz idő még drágítja a termést. Fotó: Mészáros Mátyás


Az importgyümölcs még létezik ugyan a nagybanin, de Markó Vendel szerint ilyenkor – amikor már 2000 alatt mozog a magyar ára –, nem volna értelme kitenni a pultra. Ha körülnézünk a vásárcsarnokban, valóban nem látunk már görögöt, csak hazait. 


Kilója itt valamivel 1800 forint alatt van, de napról napra befolyásolja az időjárás, hiszen már két héttel ezelőtt is lement az ára 1600-ra – mondja a kereskedő. A mostani hűvös miatt kevesebb terem. 


Ugyanakkor ne higgyük, hogy ez rossz a termésnek – teszi hozzá: most megkapja az esőt, s amikor érik, szépen kisüt a nap, fagy pedig nem tizedelte idén. 


A szabadföldi eper jövő héten megjelenik, és az ár egy-két héten belül lemegy 1200-ig, majd 1000 alá. A termelőknek kevésbé előnyös az alacsonyabb ár, a kereskedőknek viszont épp az a jó, mert amikor már 500–800-nál tart, akkor a többség kilószám veszi.


 R. Nagy János szerint is szép lesz idén a szabadföldi eper, jövő hét közepén nyitnak a Szedd magad! földek. A vállalkozó két rajkai földön, Mosonmagyaróváron, Vámosszabadin és Abdán méri majd az epret, a győrszemerei föld idén pihen – mondta. Az ár a tavalyinak megfelelő: kilója 540 forint lesz, 10 kiló fölött 495 forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában