Járvány

2021.01.29. 11:06

Mexikó megelőzte Indiát a halálesetek számában

Mexikó megelőzte a koronavírus okozta halálesetek számában a nála tízszer népesebb Indiát, és ezzel a harmadik helyre került a globális járványlistán.

A mexikói egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a 126 milliós Mexikóban az elmúlt napon 18 670 új fertőzöttet és 1506 halálesetet regisztrálták, ezzel a járvány kezdete óta 1 825 519-re nőtt a fertőzöttek és 155 847-re a halálos áldozatok száma.

A Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítésében az 1,36 milliárd lakosú Indiában 10 701 193 fertőzöttről és 153 847 halálesetről tudnak a hatóságok.

A baltimore-i egyetem összesítése szerint a fertőzöttek számában az Egyesült Államok az első, Brazília a második, India a harmadik, Mexikó pedig a tizenharmadik helyen áll.

A lakosság lélekszámához mért halálesetek tekintetében Mexikó még mindig jobban áll, mint számos más ország, beleértve az Egyesült Királyságot, Csehországot, Olaszországot, az Egyesült Államokat, Perut és Spanyolországot.

A halálesetek számának rohamos emelkedése azt jelzi, hogy Mexikóban a járványhelyzet romlik a kormány által bevezetett, elsősorban a polgárok mozgását és a kereskedelmet érintő korlátozások ellenére. A fővárosban a kórházak lassan elérik a teljesítőképességük határát, ráadásul az oxigén hiánya is nehezíti a betegek kezelését.

A mexikói államfőről, Andrés Manuel López Obradorról hétfőn derült ki, hogy elkapta a fertőzést. Hugo Lopes-Gatell helyettes egészségügyi miniszter közölte csütörtökön, hogy a 67 éves politikus gyakorlatilag tünetmentes, és rendkívül tevékeny. A pozitív teszt óta karanténban van, de folytatja az elnöki teendői ellátását.

Kora és magas vérnyomása ellenére az elnök nem kapott védőoltást, amikor Mexikó megkapta a Pfizer-BioNTech vakcinaszállítmányát. Azt mondta, hogy először az egészségügyi dolgozókat kell beoltani. A kormány oltási programja szerint a 60 év felettieket februárban oltják be. López Obradort ritkán lehet maszkban látni, és az elmúlt hetekben folytatta sűrű utazásait kereskedelmi járatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában