Járvány

2021.06.15. 13:00

Merkely: a védettség és az antitestszint között nincs egyértelmű összefüggés

A védettség szintje és az antitestszint között nem lehet egyértelmű összefüggést meghatározni – mondta a Semmelweis Egyetem rektora kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora beszédet mond a koronavírus-járvány elleni védekezéshez felajánlott gépjárművek átadásakor tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Belsõ Klinikai Tömbjének aulájában 2020. december 10-én. Újabb tíz - Volkswagen Jetta típusú - gépjármûvet ajánlott fel a járvány elleni védekezéshez a Porsche Hungaria Kft. és a Mercarius Kft. a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) számára. Öt autót az Országos Mentõszolgálaton keresztül a szûrésben részt vevõ diákok kapnak, további egy-egy jármûvet kap az ajkai Magyar Imre Kórház, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, budapesti Bethesda Gyermekkórház, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Oktatókórház.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Merkely Béla közölte: ennek egyik oka, hogy az antitestméréseket nem az oltások hatékonyságának mérésére találták ki, hanem az átfertőzöttség meghatározására.

„Nagyon fontos, hogy a két oltás legyen meg, ha megvan a két oltás, akkor a klinikai hatékonyság a súlyos lefolyású megbetegedéssel szemben százszázalékos, és ez a lényeg”

– fogalmazott.

Hozzátette: az oltás után folyamatosan csökken az antitestszint, de továbbra is vannak úgynevezett memóriasejtek, amelyek „indítják a sejtes immunitást”, ha erre szükség van.

„Azt a két oltást, azt meg kell kapni a vállunkba, ha megvan, hátra kell dőlni, és nem kell antitestet vizsgálni”

– jelentette ki Merkely Béla.

A rektor felajánlotta, hogy ha valakinek nincsenek antitestjei a két oltást követően, akkor őt a Semmelweis Egyetemen – a kapacitásuk mértékéig – egy speciális teszttel ingyen megvizsgálják.

A műsorban elhangzott az is, hogy 140 ezer olyan ember lehet Magyarországon, akik nem vették fel a második oltást.

Merkely Béla szerint az első oltás is véd, bár nem olyan hatékonyan, mint a kettő. Azt javasolta, hogy aki kihagyta a másodikat, pótolja azt akár 10-12 hét után is, de ősz előtt mindenképpen.

Borítóképünkön Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában