rugalmasabb rendszer

2020.08.31. 14:55

Mérföldkő a magyarországi szakképzés történetében a szeptemberben induló tanév

Mérföldkő a magyarországi szakképzés történetében a 2020/21-es tanév, átalakul a szakképzés intézményi szerkezete, struktúra- és szemléletváltás kezdődik az oktatásban – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn, az online megtartott országos szakképzési tanévnyitón.

Elmondta: a diákok a most induló tanévtől már egy rugalmasabb, a gazdaság igényeit folyamatosan és hatékonyabban figyelembe vevő rendszerben tanulhatnak, így

biztosak lehetnek benne, hogy arra a tudásra, amelyet a következő években szereznek, valódi igény van a munka világában.

A szakképzés nemcsak nálunk, de az egész világon stratégiai jelentőségű, ma már nem lehet a gazdasági igények figyelembe vétele nélkül szakképzést folytatni – fejtette ki a miniszter.

Palkovics László kiemelte az oktatók bérének rendezését is, mint mondta,

az ágazatban dolgozó mintegy 32 ezer szakember átlagosan 30 százalékos béremelést kapott,

ami átlagosan több mint 80 ezer forintos bérnövekményt jelentett.

A kormány éves szinten mintegy 35 milliárd forintot biztosít az oktatók béremeléséhez, korábban ilyen mértékű, és egyben minősítéshez kötött béremelésre még nem volt példa – hívta fel a figyelmet.

A miniszter jelezte, hogy a most kezdődő tanévben ültetik át a gyakorlatba az eddigi előkészítő intézkedéseket. Ehhez olyan eszköz- és infrastruktúra-fejlesztések társulnak, amelyek a gyakorlati megvalósítás technikai feltételeit a korábbinál hatékonyabban biztosítják majd – fogalmazott.

Felidézte, hogy 2018-tól mintegy 18,6 milliárd forintot biztosított a kormány a szakképzési centrumok felújítási munkáira és egyes intézmények fejlesztésére. Tavaly pedig átfogó program indult, hogy a diákok az infrastruktúra szempontjából is 21. századi körülmények között tanulhassanak.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy ezek a beruházások megtérülnek – hangsúlyozta Palkovics László. Tavaly tíz év után először többen jelentkeztek szakképzésbe, mint gimnáziumba, idén pedig tovább nőtt a szakképzés népszerűsége. A nyolcadik osztályos tanulók kevesebb mint 36 százaléka gimnáziumba, ugyanakkor

több mint 42 százaléka technikumba, és több mint 20 százaléka szakképző iskolába nyert felvételt.

Idén mintegy 32 ezer oktató várja a több mint 50 ezer újonnan belépő tanulót a szakképzésben – ismertette.

A miniszter kitért arra, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek nem hagyták érintetlenül a szakképzést sem, de az első próbatételt sikeresen kiállta a rendszer.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a vírus következő szakasza a küszöbön áll, a szakképzésnek is a járványhelyzetre felkészülten, fokozott járványügyi óvintézkedések mellett kell várnia tanévet.

Az egészségügyi védekezés mellett gondoskodni kell a gazdaság működőképességének fenntartásáról, az iskolai oktató-nevelő munka újraindítása a szakképzésben is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszabb távon a 2010 utáni időszakban megszokott ütemben bővülhessen a gazdaság – fejtette ki Palkovics László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában