Járvány

2020.05.14. 20:19

Menekülnek Karácsony Gergelyék az egyenes válaszadás elől

Csütörtök délután három óráig kérte a kormány Budapest baloldali főpolgármesterének és a kerületi polgármestereknek a véleményét arról, Budapesten fennmaradjanak-e a korlátozások vagy a fővárosban is fokozatosan indítsák újra az életet.

Karácsony Gergely főpolgármester beszél, mellette Tüttő Kata (b) és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesek a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Karácsony Gergely hetek óta nem válaszol a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos kérdésekre. A válaszokból kiderül: a főpolgármesterhez hasonlóan a baloldali polgármesterek többsége is mellébeszél, közülük csak a XIII. kerületi MSZP-s polgármester, Tóth József válaszolt egyértelműen. A fideszes polgármesterek határozott választ adtak – írja az Origo.

Miután Karácsony Gergely először egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a fővárost érintő, járványügyi szigorítás-enyhítés kérdésében, majd később mellébeszélt, semmilyen konkrétumot nem volt hajlandó mondani, a kormány a fővárosi polgármesterekhez fordult. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben kérte ki a főpolgármester és a budapesti városvezetők véleményét arról, a kijárási korlátozások fenntartását szeretnék vagy a fővárosi élet fokozatos újraindítását.

Karácsony után a baloldali polgármesterek többsége sem adott egyértelmű választ

Mint ismert, a kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett, majd március 27-én a járvány terjedése miatt kijárási korlátozást rendelt el. A javuló számoknak köszönhetően vidéken megkezdődhetett az élet és a gazdaság fokozatos újraindítása, azonban Budapesten és Pest megyében érvényben maradtak a járványügyi rendelkezések.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy Pest megye a többi megyével azonos szabályok alá esik majd, mivel a megye koronavírus-fertőzöttségi adatai közelebb állnak a többi megyéhez, mint Budapesthez. Budapestről a polgármesterek válaszainak értékelése után hoznak majd döntést. A baloldali polgármesterek azonban Karácsonyhoz hasonlóan menekülnek a felelősség elől.

Ami eddig tudható, hogy

  • Kiss László, óbudai polgármester, a DK újdonsült elnökségi tagja szinte teljesen lemásolta Karácsony döntésképtelenségét. Semmilyen felelősséget nem vállalva a kormányra hárítja a döntést. A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik – írja, miközben a valóságban mindenki számára ismert a budapesti fertőzöttek száma.
  • Baranyi Krisztina, ferencvárosi baloldali polgármester is megpróbált kibújni a válasz alól, arra hivatkozva, hogy nincsenek információi.
  • Hasonló érvekkel próbált kibújni a válasz alól Soproni Tamás, momentumos terézvárosi polgármester is.
  • Déri Tibor, momentumos újpesti polgármester furcsa válaszában azt írta, hogy egyértelmű a döntés, majd mégis úgy folytatta, hogy nem tud dönteni, mert nincs elég adata a kerületéről
  • A DK-s polgármesterek (Kiss László, Niedermüller Péter, László Imre, Cserdiné Németh Angéla és Szaniszló Sándor) közös nyilatkozatban írták, hogy a döntés kizárólag a kormány felelőssége, és elutasították, hogy tőlük kérnek javaslatot. Ez azért furcsa, mert korábban éppen Karácsony Gergely követelte, hogy Budapestről a budapesti vezetőkkel egyeztetve döntsenek. Most, hogy a kormány megadta erre a lehetőséget, kibújtak a válasz alól.
  • A baloldali polgármesterek közül csak Tóth József, Angyalföld MSZP-s polgármestere adott egyértelmű választ, ő levelében arról tájékoztatta a kormányt, hogy a fokozatos újranyitás híve;
  • A fideszes polgármesterek egyértelmű választ adtak: Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti vezetője és Kovács Péter, a XV. kerület fideszes polgármestere is a fokozatos újraindítást javasolta, ahogy Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester is.
  • Karácsonynak megint nincs határozott véleménye

    Komoly bizonytalanságot szült, hogy a főpolgármester folyamatosan változtatta véleményét a fővárost érintő járványügyi kérdésekben, majd az utóbbi hetekben már egyáltalán nem mer véleményt mondani.

    Pár hete Karácsony még a szigorítások fenntartását támogatta: például akkor még helyeselte az arc kötelező eltakarásával kapcsolatos előírást. Közösségi oldalán egyenesen úgy fogalmazott, hogy sajnos, még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsünk a korlátozó intézkedéseken”.

    Pár nappal később megváltoztatta véleményét: Orbán Viktornak írt levelében már büntetéshez hasonlította ezeket az intézkedéseket. Soraiból arra lehet következtetni, hogy pár nappal korábbi állásfoglalásával ellentétben mégsem tartja szükségeseknek a korlátozások fenntartását.

    Azóta pedig egyszerre próbál az intézkedések fenntartása és az élet újraindítása mellett is érvelni, nehogy számon lehessen kérni rajta bármilyen véleményt.

    Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél, mellette Tüttő Kata (b) és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesek a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában