Ország-világ

2020.12.05. 18:17

Megtalálták a bécsi terrortámadás elkövetőjének mobilját

Egy kukában leltek a telefonra, sajtóértesülés szerint az egyik gyanúsítottat szabadon engedték.

Rendõrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Elõzõ este lövöldözés történt az imaház környékén, ahol ekkor nem voltak emberek, így egyelõre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nõ. A merénylõ, akit a rendõrök lelõttek, az Iszlám Állam nevû terrorszervezet szimpatizánsa volt.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Christian Bruna

Egy szemetesben megtalálták a november 2-ai bécsi terrortámadás elkövetőjének mobiltelefonját – adta hírül a V4NA az osztrák közszolgálati televízió alapján. Az ORF Profil című magazinműsora szerint az egyik gyanúsítottat szabadon engedték.

A bécsi hatóság bizonyíték hiányában csütörtökön szabadon bocsátott egy, a támadással összefüggésben gyanúsított 19 éves férfit. A négy halálos áldozatot követelő véres támadást követő órákban és napokban a rendőrök tucatnyi olyan személyt tartóztattak le, akik kapcsolatban állhattak a támadás helyszínén agyonlőtt terroristával.

A nyomozás friss állása szerint arra következtetnek a hatóságok, hogy a merénylő – az osztrák-macedón Kujtim Fejzulaia – gyalogosan jutott el a 22. kerületből a városközpontba, ahol a terrorakciót elkövette. A tetthelytől nem messzire lévő szemetesben bukkantak rá a napokban Fejzulaia okostelefonjára. A készülékkel a gyilkosságok előtt néhány órával az Iszlám Állam melletti hűségesköt tettek közzé az interneten.

A rendőrség nemrégiben egy titokzatos videót vizsgált, amely a támadást megelőzően készült, és amelyet később WhatsApp csevegőcsoportokban osztottak meg. A felvétel egy éjszakai autóutat rögzített, amelyen az utas térdei között ugyanolyan fegyver látható, mint amilyent a merénylő is használt Bécs belvárosában.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt, azért került börtönbe, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Borítókép: Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Előző este lövöldözés történt az imaház környékén.

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában