Ország-világ

2017.02.09. 10:58

Megrovást kap Belgium izraeli nagykövete

A belga miniszterelnök kormánykritikus jogvédőkkel is találkozott Izraelben.

[namelink name="Benjámin Netanjahu"] izraeli miniszterelnök elrendelte Belgium izraeli nagykövetének megrovását, mert [namelink name="Charles Michel"] belga kormányfő a közel-keleti országban tett minapi látogatásakor találkozott két kormánykritikus jogvédőcsoport képviselőivel.


A tízes számú izraeli televíziós csatorna szerint a liberális belga miniszterelnök a Bcelem és a Breaking the Silence (Törjük meg a csendet) nevű csoport aktivistáival találkozott. A szervezeteket jobboldali politikusok többször bírálták már, mert szerintük lejáratják Izraelt külföldön, illetve azt akarják, hogy izraeli katonákat és tisztségviselőket perbe lehessen fogni a határokon túl.


"Izrael a helyzet komolyságának megfelelően kezeli a találkozót" – írta szerdai közleményében Netanjahu.

"Belgiumnak el kell döntenie, hogy irányt változtat-e, vagy követi a jelenlegi Izrael-ellenes vonalat."

A kormányfő kedden találkozott Charles Michellel Jeruzsálemben.


Az izraeli háborús veteránok vallomásait gyűjtő Breaking the Silence és a Bcelem sokszor erőteljesen kifejezte már, hogy nem ért egyet a kormány palesztinokkal szembeni politikájával.


Izrael 2016-ban elfogadott egy törvényt, amely arra kötelezi a nagyrészt külföldi kormányok és intézmények által támogatott helyi civil szervezeteket, hogy tegyenek közzé részleteket bevételeik forrásáról. Szakértők úgy vélik, hogy a nemzetközi bírálatok kereszttüzében álló jogszabály célpontjai egyértelműen a Breaking the Silence-hez és a Bcelemhez hasonló baloldali szervezetek voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában