Ország-világ

2014.04.23. 12:20

Megkezdődtek az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületei

Előreláthatóan többek között szó lesz a parlament ülésezési rendjéről, a bizottsági struktúráról, a bizottsági tisztségek megoszlásáról, és a parlamenti patkó ülőhelyeinek elosztásáról.

Ahogy az előzőben, úgy az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek - közölte [namelink name="Rogán Antal"] szerdán Budapesten újságírókkal, az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről tartott első egyeztetés után.

A kormánypárti politikus elmondta: az öt alelnökből kettőt jelöl majd a Fidesz, egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP és a Jobbik.

A szerdai egyeztetésről - amely péntek reggel folytatódik - Rogán Antal úgy fogalmazott: "ilyen sokat egy tárgyaláson még soha nem sikerült haladni".

Az új parlamenti bizottsági struktúráról szólva közölte, a Fidesz 14 testület megalakítására tett javaslatot, "talán el lehet menni 15-ig", de többet mindenképpen indokolatlannak tartana. Megjegyezte, a bizottsági helyek elosztásánál nem ragaszkodnak a kétharmad-egyharmad kormánypárt-ellenzék arányhoz. A Fidesz javaslata szerint a bizottsági elnöki posztokból ötöt tölthetne be az ellenzék.

Rogán Antal arról is beszámolt, hogy a három ellenzéki frakció "egyaránt az önálló európai uniós bizottság megszüntetésére tett javaslatot".

Korábban
Megkezdődtek szerda délelőtt az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületei.

A megbeszélésen a házvezetés részéről jelen van mások mellett [namelink name="Such György"], az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, helyettesei, [namelink name="Bárány Tibor"] és [namelink name="Bakos Emil"], a Köztársasági Elnöki Hivataltól pedig Haszonicsné Ádám Mária főigazgató.

A Fidesz-frakciót [namelink name="Rogán Antal"], [namelink name="Gulyás Gergely"] és [namelink name="Balla György"], a KDNP-t [namelink name="Harrach Péter"], [namelink name="Rubovszky György"] és [namelink name="Latorcai János"], az MSZP-t [namelink name="Mesterházy Attila"], [namelink name="Hiller István"] és [namelink name="Tóbiás József"], a Jobbikot [namelink name="Vona Gábor"], [namelink name="Volner János"], [namelink name="Balczó Zoltán"] és [namelink name="Farkas Gergely"], az LMP-t pedig [namelink name="Schiffer András"], [namelink name="Szél Bernadett"] és [namelink name="Vida Attila"] képviseli.

 

Az új Országgyűlés alakuló ülését előkészítő megbeszélés a Parlament Delegációs termében (Fotó: MTI)


A fotók és vágóképek elkészítése után Such György arra kérte a sajtó képviselőit, hagyják el az egyeztetés helyszínét, a Parlament Delegációs termét.

[namelink name="Áder János"] köztársasági elnök a múlt héten május 6-ára hívta össze az új Országgyűlés alakuló ülését.

Az előkészítő megbeszélésen vagy megbeszéléseken előreláthatóan szó lesz egyebek mellett a parlament ülésezési rendjéről, a bizottsági struktúráról, a bizottsági tisztségek frakciónkénti megoszlásáról, a parlamenti patkó ülőhelyeinek és az irodahelyiségek elosztásáról.

A négy évvel ezelőtti egyeztetések a sajtó nyilvánossága előtt zajlottak, erről azonban a pártok döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában