Megkezdődött a parlagfűvirágzás

A parlagfű porzós virágzatában 15–35 sárga, jellegtelen, csöves pártájú virág van, mely több milliárd pollenszemcse termelésére képes.

Az augusztus beköszöntével a parlagfűvirágzás is kezdetét veszi. Lejárt a türelmi idő júniusban, így a gazosan hagyott területekre a kényszerkaszálás, illetve az ezzel együtt járó bírság sem maradhat el. De bírság nélkül is jó volna, ha mindenki a közvetlen környezetében nemcsak a parlagfüvet, hanem a gazt, sőt, a füvet is gondosan nyírná, hisz mindegyik pollenszemcséje légúti allergiát okozhat.

Folyamatos virágpor-invázió

Ha már a füveknél tartunk, jó tudni, hogy a közel 200 fajta egymást váltva, nagyjából április végétől október közepéig szinte folyamatosan szórja virágporát. De míg a fő virágzási időben is ritka a 150–200 darab pollen/köbméter, addig a parlagfű esetén ez a szám gyakran eléri vagy meghaladja a 100–300 darab/köbméter pollenszemcseszámot! Mint látható, ez a már tüneteket kiváltó koncentráció közel 4-szeresét jelenti. Ez szerencsére pár napot jelent csak, de ezek után nem véletlen, hogy a szezon alatt vannak igazán nehezen elviselhető napok.

Gyors reakció az orrnyálkahártyán

A parlagfű porzós virágzatában 15–35 sárga, jellegtelen, csöves pártájú virág van, mely több milliárd pollenszemcse termelésére képes.
A pollen nagysága 25–35 mikron, mely enyhén tüskés felületű, három csíranyílással rendelkezik.

A felületén lévő kis molekulasúlyú, allergiát okozó fehérjék könnyen kioldódnak az orr nyálkahártyáján, így igen gyors a válaszreakció a találkozás és a tünetek jelentkezése esetén, mely pár perc is lehet!

A kecsketej nem segít

Egy-egy termős növény kb. 60 ezer darab kaszattermésű magot érlel, melyek a talajba jutva elraktározódnak és csírázóképességüket évtizedekig megőrzik. Mivel igen bírják a szélsőséges éghajlati viszonyokat – a szárazságot, illetve a csapadékos nyarat is beleértve –, nehezen lehet a szaporodását megakadályozni. A kiirtás, talajból való kihúzás a legjobb, de többszöri kaszálás, kecskével való lelegeltetés, gyomirtás vagy a természetes ellenség, a rozsdagomba elterjesztése is szóba jöhet. A kecsketej ivása mint gyógymód tudományosan nem túl megalapozott.

Különösen szennyezett területek

Sajnos a növény az ország egész területén megtalálható, de az igazán allergiás beteg számára kerülendő területek Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy és Zala megyék területe. Szerencsére a Kisalföld nem tartozik a „legszennyezettebb” levegőjű területek közé, igaz, Ausztria burgenlandi területén pedig ismeretlen a parlagfűvész.

A légszennyezettség fokozza az allergiát

Mint ismeretes, a levegőbe kerülő kipufogógázokban lévő kén-dioxid, nitrogén-monoxid, ózon, illetve a PM 10 – a 10 mikrométernél kisebb nagyságú részecskék, így a dízelkorom – először is a légutak elsődleges védelmi vonalát károsítják, a csillószőrös hengerhám pusztul, illetve az ott lévő immunsejteket is gyengítik. A virágporszemcse fehérjeburkát megbontják, ezáltal a kiáramló fehérje természetű anyagok hamarabb és erősebb kötődést okoznak – erősebb immunválaszt keltve.

Hamarabb érintkezésbe kerülnek a szem-, orr-, garat-, illetve hörgő falát bélelő nyálkahártyával. Ezzel magyarázzák a Japánban oly gyakori allergiát kimutató cédrusfavirág porára jelentkező légúti allergia fokozódását: az autópálya mentén magasabb számban találták, mint a cédruserdők közelében élő populáció körében!
Természetesen a levegőszennyezés nemcsak a szénanátha, a hörgőasztma vagy az allergiás kötőhártya-gyulladás miatt fontos, de a szív-, érrendszeri betegségek előfordulására is hatással van.
Dr. Kovács Tibor
tüdőgyógyász főorvos

Parlagfű: első számú közellenség

Hazánkban ma a parlagfű az első számú légúti allergiát okozó növény! Míg 1988-ban a negyedik leggyakoribb mezőgazdasági gyomként tartották számon, 1998-ban már az első helyen állt. És ez több dolog miatt is fontos.
– A parlagfű pollenje a legagresszívabb az összes hazánkban megtalálható növényfaj közül.
– Több vizsgálatból is kiderült, hogy világviszonylatban is extrém magas a parlagfűpollen és -mag produkciója kis hazánkban.
– A legtöbb embert megbetegítő légúti allergén hazánkban a parlagfű (és nem vadkender), tehát az allergiabőrtesztek közül nagyon gyakran találunk pozitív reakciót erre a „növényre”.
– Egyes kimutatások szerint ez a parlagfű esetén közel 80%, míg a füvek „csak” 56%-os gyakoriságot mutattak többeknél a bőrteszt esetén.
– A pollenszemcsék által kiváltott allergiás reakció erősségét és gyorsaságát a légköri szennyezettség is döntően meghatározza.
– A „globális felmelegedéssel” a virágzási időszak nemcsak a pázsitfüvek, de egyéb gyomok, így a parlagfű tekintetében is kitolódott, meghosszabbodott.

A gyom virágzási ideje

A parlagfű virágzási ideje viszont igen eltérő lehet – azaz a pollenidőszak –, míg 1994-ben 72 nap volt, addig 2000-ben ez már 125 napot jelentett, ami „testvérek között is” 4 hónap!
A másik elszomorító tény, hogy egyre több beteg egyidejűleg több növény virágporára érzékeny – latinul poliszenzibilizált –, ez a korábbi 24%-ról évek alatt 52%-ra emelkedett a négynél több allergénnel szembeni érzékenységet mutató betegeket figyelembe véve.

Parlagfű a magyarországi pollentérképen Hazánk parlagfű-szennyezettségi térképén a 2005-ös ÁNTSZ-jelentésekhez képest – mely nem is volt olyan rossz a korábbi éveket tekintve – az idei rosszabbnak tűnik az előrejelzések alapján.

Gyász
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél. Most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BERZSÉNYI ISTVÁNNÉ szül. Samodai Margit életének 93. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken 17 órakor lesz a pannonhalmi temetőben. Engesztelő szentmisét 18 órakor mondatunk a kistemplomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Ha majd rátérünk mi erre az útra, megyünk hozzád, s találkozunk újra. Hiába omlik rád a sír komor göröngye, emléked itt marad szeretteid szívében. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEILIG ISTVÁNNÉ szül. Hérics Borbála (Boris néni) életének 93. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 21-én, szombaton 15 órakor lesz a gyarmati temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.15 órakor a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
„Hosszú volt az út, amely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy nagypapánk, dédpapánk, rokonunk és ismerősünk, KISS LAJOS IMRE volt öttevényi lakos 87 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken 16 órakor lesz az öttevényi új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérem, apósunk és rokonunk, ID. SZALAY LÁSZLÓ bősárkányi lakos életének 79. évében hosszan tartó betegségben, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatás 2019. szeptember 20-án 17 órakor lesz a bősárkányi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 16 órakor a helyi templomban. Kérjük, hogy a szeretet és tisztelet jelét egy szál virággal fejezzék ki. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Magához szólított Téged a Jóisten, magához vett, hogy többé szenvedned ne kelljen. Életedben is harcoltál mindig mindenért, megküzdöttél keményen a végső nyugalomért. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Anyósom, Nagymamánk, Rokonunk és Ismerősünk, LADOCSI FLÓRIÁNNÉ szül. Végh Erzsébet életének 91. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 19-én, csütörtökön 17 órakor lesz a győrladaméri temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 16.15 órakor lesz a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
„Megfordulok, - de merre menjek? Hiszen te nem vagy már sehol! Soha, sehol már meg nem lellek, s mindig itt leszel valahol. (Váci Mihály) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapánk, nagyapánk, dédapánk, apósunk és rokonunk, VARGA JÁNOS abdai lakos életének 89. évében türelemmel viselt betegségben, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken 12 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozója elől. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kérjük, emléke előtt csak egy szál virággal adózzanak. Gyászoló család
„Megpihen a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, apósom és rokonunk, SARMAN MÁTYÁS volt postafőellenőr életének 85. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2019. szeptember 19-én, csütörtökön 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihen a dolgos, jó apai szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, családodnak most az őrangyala. Megállt a szív, megállt a kéz, nincs szó az ajkakon, szívünkben örökké élsz, mert szerettünk nagyon. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk, keresztapánk, sógorunk és rokonunk, SZABÓ GÉZA életének 71. évében elhunyt. Temetése szentmisével egybekötve 2019. szeptember 20-án 15 órakor kezdődik a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerető családja
„Mit lelkem eddig félve sejtett, Előttem áll a nagy titok, Hogy csak az halt meg, ami nem lett, S az él örökké, ami volt. (Vajda János) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VINCZE ANDRÁS JÁNOS életének 88. évében hosszan tartó betegségben, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 21-én, szombaton 14 órakor lesz a gönyűi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
„Nem simogat kezed, nem mosolyog arcod, hiába szólítunk, nem halljuk már hangod. Egy jajszó nem sok, annyit nem mondtál, csak elmentél a halál hosszú útján. Szíved már nem fáj, a miénk vérzik, a fájdalmat, szenvedést szeretteid érzik. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PALKOVICS LÁSZLÓ szeretett férj, apa, nagypapa életének 65. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken 16.30 órakor lesz a fertőbozi temetőben. A gyászmise 16 órakor kezdődik a fertőbozi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, Te Drága Szív, mely megszűntél dobogni. Szerető Jóságod nem tudjuk feledni. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, SOMOGYI GYULÁNÉ szül. Szücs Erzsébet 77 éves korában méltósággal viselt, hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése 2019. 09. 21-én, szombaton 14 órakor lesz az abdai temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Véget ért a szenvedése, szívében nyugalom, miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, apósom és rokonunk, HORVÁTH ZOLTÁN GYULA nyugalmazott hajóparancsnok életének 76. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 21-én, szombaton 10 órakor lesz a gönyűi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
A Hegykői Általános Iskola 1959-ben végzett diákjai a 60 éves osztálytalálkozón szeretettel és kegyelettel emlékeznek meg elhunyt tanáraikról, osztálytársaikról. Döbrősi Terézia Farkas Mária dr. Horváth József Horváth Bernadett Kóczán Imre Németh Péter Raszipovits Károly Weisz Mária Wégerbauer Róbert Emléküket szeretettel megőrízzük!
Szeretettel emlékezünk GRÓSZ JÓZSEF halálának 10. évfordulóján. Minden együtt töltött pillanatot hűen őrzök a lelkemben, mint megannyi kisfilmet. Gyakran visszapörgetem őket a fejemben, hogy emlékezzek arra, mennyire boldogok voltunk mi ketten. S ebbe az érzésbe egy szemernyi kétely sem vegyült. Szerető feleséged és családod
Fájó szívvel emlékezünk NAGY ZOLTÁN halálának 6. évfordulóján. Nem az a fájdalom amitől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Szerető feleséged és fiad Zoltán.