Ország-világ

2017.03.12. 07:55

Megfenyegették Hollandiát a törökök

A török rendőrség szombaton elzárta a holland diplomáciai képviseletek be- és kijáratait, miután a holland rendőrség megállította a határon a török családügyi miniszter konvoját.

A holland rendőrség megállította a határon Fatma Betul Sayan Kaya, a török családügyi miniszter konvoját, amikor megpróbált az országba lépni.


A két NATO-tagország közötti feszültség újabb jelenként a török rendőrség szombaton elzárta a holland diplomáciai képviseletek be- és kijáratait - tudta meg a TASZSZ orosz hírügynökség diplomáciai forrásból.


Fatma Betul Sayan Kaya családügyi miniszter előzőleg Németországban tartott találkozókat, és közúton kívánt Hollandiába utazni, ám konvoját visszafordították Németországba - jelentette a CNN-Türk török hírtelevízió.


A holland kormány ezeket az intézkedéseket indokolta nyilatkozatában. Emlékeztetett: a családügyi miniszter annak ellenére döntött az utazás mellett, hogy a hágai hatóságok “nem kívánt külföldi személynek" nyilvánították őt.

A kormány hangsúlyozza: a török politikusok számára nem azt tiltják, hogy beutazzanak az országba, hanem azt, hogy ott politikai rendezvényeken vegyenek részt.


Az NTV holland televízió viszont azt jelentette, hogy a rendőrök nem engedték belépni a minisztert a rotterdami török konzulátusra.

Rendőrségi kordon a török konzulátusnál (Abdullah Asiran / Anadolu Agency)

Rendőrségi kordon a török konzulátusnál

Kép: Abdullah Asiran - Anadolu Agency

A miniszter Twitter-üzenetében közölte, hogy a konzulátustól 30 méterre állították meg a rendőrök.

A RTV Rihnmond rádió-televíziós társaság jelentése szerint mintegy 700 török tüntető várta a miniszter érkezését a rotterdami konzulátusnál zászlókkal és transzparensekkel.


Előzőleg Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgéptől, amely Rotterdamba tartott - jelentette szombaton a CNN Türk török hírtelevízió és az NTV holland köztévé. A miniszter Rotterdamban az áprilisi törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt. Cavusoglu gépe szombat este megérkezett a kelet-franciaországi Metzbe, ahol a miniszter vasárnap egy török szervezet találkozóján vesz részt - közölte szóvivője.


"Biztonsági okokból elzárták az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratait és kijáratait, hasonló intézkedéseket hoztak a holland ügyvivő és a főkonzul rezidenciájánál is" - közölte a török külügyminisztérium.


A tárca azt is közölte, hogy bekérették a külügyminisztériumba a holland ügyvivőt, és közölték vele, hogy a minisztérium nem kívánja, hogy a nagykövet "egy ideig" visszatérjen állomáshelyére.

Elmagyaráztuk partnereinknek, hogy a Törökország és a hollandiai török közösség ellen hozott súlyos döntésnek komoly következményei lesznek diplomáciai, politikai, gazdasági és más téren

- áll a tárca közleményében. A török kormány tagjai egy sor európai országban terveznek kampánygyűlést tartani honfitársaiknak az elnöki hatáskörök növeléséről szóló alkotmánymódosítás mellett.


Szükségállapot Rotterdamban

Néhány ezer török tüntető gyűlt össze, hogy tiltakozzon amiatt, hogy a helyi hatóságok megakadályozták a családügyi miniszter bejutását a diplomáciai képviselet épületébe, s hogy külügyminiszterüket sem engedték be az országba.

Rotterdam polgármestere, Ahmed Aboutaleb (marokkói származású munkapárti politikus) a tiltakozás méreteit látva szükségállapotot rendelt el szombat este, hogy szabad kezet kaphasson a tömeg feloszlatásához. Ennek eredményeként lovasrendőrök és rohamrendőrök vízágyúkat vettek be a tüntetők ellen, akik ezután elhagyták a helyszínt.


A holland rendőrség vasárnapra virradóra vízágyúk segítségével feloszlatta a rotterdami török konzulátus közelében szervezett tüntetést.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában