Ország-világ

2018.05.08. 10:46

Megalakult az új országgyűlés

Megalakult az új országgyűlés, a házelnök továbbra is Kövér László.

14:23:

Kövér László házelnök azt alakuló ülést bezárta.


14:20:

Megválasztották Hende Csabát a Törvényalkotási bizottság elnökének.


13:44:

Kövér László indítványozta Mátrai Márta háznaggyá való kinevezését. A jelölt jelenleg a Házbizottság személyes meghallgatásán vesz részt.


13:38:

Turi- Kovács Béla megköszönte a korjegyzők munkáját, és átadta az országgyűlés vezetését Kövér Lászlónak.


13:28:

Jegyzőnek választotta az országgyűlés:


Bodó Sándort, Gelencsér Attilát,Szűcs Lajost, Tiba Istvánt, Földi Lászlót, Móring József Attilát, Szávai Istvánt, Szilágyi Györgyöt, Hiszékeny Dezsőt, Szabó Sándort, Varga Lászlót, Tordai Bencét és Arató Gergelyt.


13:21:

Megválasztották Jakab Istvánt, Lezsák Sándort, Latorcai Jánost, Sneider Tamást és Hiller Istvánt az Országgyűlés alelnökének. Az országgyűlés törvényalkotásért felelős miniszterének megválasztották Hende Csabát.


13:16:

Turi- Kovács Béla bejelentette, hogy az országgyűlés megválasztotta Kövér Lászlót házelnöknek.

 

Megalakult az országgyűlés. Fotó: MTI (Galéria)


12:13:

Az országgyűlés frakcióit és vezetőit ismertették, melyek a következőek:


FIDESZ Magyar Polgári Párt:vezetője:Kocsis Máté, 117 képviselő

Jobbik Magyarországért Mozgalom: vezetője: Gyöngyösi Márton, 26 képviselő

Keresztény Demokrata Néppárt: vezetője: Harrach Péter, 16 képviselő

Magyar Szocialista Párt: vezetője: Tóth Bertalan, 15 képviselő

Demoktarikus Koalíció: vezetőjük: Gyurcsány Ferenc, 9 képviselővel

Lehet Más a Politika: vezetőjük: Szél Bernadett, 9 képviselővel

Párbeszéd: vezetőjük: Szabó Tímea, 5 képviselővel


Mivel Hadházy Ákos nem vett részt az alakuló ülésen és nem tette le az esküt, így nem vehet részt az országgyűlés munkájában.


11:23:

Áder János köztársasági elnök beszédében elsőként a választásokról beszélt. Elmondta, hogy mindenkinek kötelessége tiszteletben tartani a választások eredményét, mivel az emberek döntöttek a most létrejött országgyűlés összetételéről.

Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll.

Hozzátette, hogy a választási időszakban több, mint 1000 jogorvoslati kérelem érkezett az NVB felé, aminek a feldolgozását maradéktalanul befejezték.


A köztársasági elnök elmondta, hogy a választásokon induló pártok száma példátlanul magas volt, és 16 párt nem érte el az 1%-ot, ebből 15 a fél százalékot sem. Ezektől a pártoktól nem számít rá, hogy vissza tuják fizetni a támogatás összegét, és megkérte az országgyűlést, gondolják át, hogy a következő választásokon milyen feltételek mellett indulhat egy párt.


Azt is elmondta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy 2-3 órát kellett várakozniuk bizonyos választókerületekben a polgároknak, hogy leadhassák szavazatukat, egyben meg is köszönte nekik, hogy türelemmel kivárták sorukat.


Ezután az Európai Unióról beszélt. Szerinte a kicsinyes politikusi viták uralkodnak az Európai Parlamentben, és az Európai Unió közéletét szellemi restséggel, közhelyek ismétlésével jellemezte. Áder János úgy fogalmazott:

az Európai Unió néhány vezetője mintha elveszítette volna iránytűjét.

Szerinte a jelenlegi Európai Unió messze áll attól, amit egykor létrehoztak az alapítói. Elmondta, hogy nem annak kéne a célnak lennie, hogy egy központosított hatalmas európai szuper államot hozzunk létre, hanem annak, amit Helmuth Kohl is támogatott.

Mi egy egyesült, demokratikus, polgárbarát, cselekvőképes és föderális alapvetésű Európát szeretnénk.

- idézte az egykori német kancellárt.


A magyar gazdaságnak is új kihívásokkal kell szembenéznie: digitális gazdaság, infokommunikáció, robotizáció, mesterséges intelligencia - sorolta a köztársasági elnök, aki szerint ma az a kérdés, hogy ebben a versenyben "a győztesek vagy a vesztesek oldalára kerülünk".

Megjegyezte:

Magyarországon ma már a munkavállalók több mint 15 százaléka dolgozik a digitális gazdaságban. Emellett az elkövetkező évek egyik legfontosabb kérdésének azt nevezte az államfő, hogy "képesek leszünk-e úgy növelni jólétünket, hogy a felhasznált erőforrásokat ne utódainktól vegyük el".


Áder János egy Kölcsey Ferenc szavaival zárta beszédét:

"A haza minden előtt"


11:18:

Az ünnepélyes eskütétel keretében behozzák a zászlóvivők a nemzeti lobogót. Turi- Kovács Béla felolvasta az eskü szövegét, és bejelentette, hogy megalakult az új országgyűlés. Hadházy Ákos nem tette le az esküt.


11:09:

Egy rövid jelenlét ellenőrzés után Turi- Kovács Béla határozatképesnek nyilvánította az Országgyűlést, mely azonnal igazolta a képviselők mandátumát.


10:31:

Dr. Pálffy Ilona elmondta, hogy a 2018-as választás törvényesen, a jogszabályoknak megfelelően zajlott.


10:15:

Patyi András szerint nem volt olyan hiba a választások során, melyek miatt ne lehetett volna megállapítani az eredményt. Szerinte magas színvonalú volt a választások lebonyolítása, és a panaszokat is jól kezelték.

A választási résztvevők számára ismert és kiszámítható jogszabályi környezetben zajlott a 2018-as választás, hiszen nem volt komoly törvényi módosítás az elmúlt években. Hozzátette: a delegálások folytán 30 fősre nőtt NVB rendkívüli mennyiségű munkát végzett el, a választás kitűzésétől, január 11-től május 4-ig 41 ülést tartott, a választási eljárással összefüggésben 942 határozatot hozott és 4 iránymutatás bocsátott ki.

-mondta Patyi András.


10:05:

Turi- Kovács Béla nyitóbeszédében tiszta választásoknak nevezte az április 8-i választást. Arra kérte a nyitóülésen részt vevőket, hogy a mai ülésen működjenek együtt, méltó módon alakulhasson meg az új Országgyűlés.


10:00:

Áder János köztársasági elnök köszöntötte az egybegyűlteket és felkérte a korelnököt és a korjegyzőket az ülés vezetésére.

 

Megalakul az új Országgyűlés. Fotó: MTI (Galéria)


08:46:

Ma teszik le esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők az Országgyűlésben. A törvényhozás alakuló ülésén az államfő negyedszer kéri fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét. A parlament honlapján közzétett napirendi javaslat szerint az ülés az államfő köszöntőjével kezdődik, később Áder János felkéri a korelnököt és a korjegyzőket az ülés vezetésére, majd a megválasztott képviselők döntenek az alakuló ülés napirendjéről.


A Ház meghallgatja Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszámolóját az országgyűlési választásról. A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.


A képviselők és a nemzetiségi szószólók esküt tesznek, ezt követően bejelentik az új Országgyűlés megalakulását és a 2014-ben létrejött kormány megbízatásának megszűnését. Az államfő az ülésen javaslatot tesz a miniszterelnök személyére. Áder János április 17-én Orbán Viktort, a választáson győztes Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.


A parlament vita nélkül határoz a választási beszámolókról, majd a korelnök bejelenti a képviselőcsoportok megalakulását. Titkos szavazással megválasztják az Országgyűlés elnökét, majd nyílt voksoláson döntenek az alelnökökről és a jegyzőkről. Az újonnan megválasztott Országgyűlés tárgysorozatában 29 törvényjavaslat, 1 határozati javaslat és 5 beszámoló maradt az előző ciklusról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában