Ország-világ

2015.10.30. 12:59

Meddig mehetünk a temetőkbe? Hogyan járnak a buszok?

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából összegyűjtöttük a hasznos információkat. A rendőrség is tanácsokat ad: hogyan ne váljunk bűncselekmény áldozatává.

Győr 


A szabadhegyi, nádorvárosi, révfalui, újvárosi, Sugár úti, Templom utcai, Malomsori és a Koroncói úti köztemetők október 31-én és november 1-jén egységesen 7 és 20 óra között látogathatók.


Ezeken a napokon a Szabadi úti köztemető bejáratán és a nádorvárosi köztemető mindkét kapuján 7 és 11 óra között hajthatnak be autóval az arra jogosultak, a nádorvárosi temetőnél tehát az útépítés miatt eddig lezárt főbejárat nyitva áll az érkezők előtt, a parkoló használható. 


Ezen a két napon elektromos kisbuszt közlekedtet a nádorvárosi köztemetőben a Győr-Szol 10 és 16 óra között a temetői autóforgalom csökkentése, valamint a nehezen mozgó látogatók helyváltoztatásának megkönnyítése érdekében. A járatok a régi bejárathoz – körforgalom – közeli ravatalozóépület elől indulnak.


Minden győri köztemetőben lesz gondnoki szolgálat is ugyanebben az időszakban, így a sírhelyekkel kapcsolatos ügyintézés biztosított lesz. 


2015. október 31-én és november 1-jén (szombaton és vasárnap) „37T" jelzéssel közlekednek temetői céljáratok a következő időpontokban:


Marcalváros, Kovács Margit utca megállóhelyről 9.40 – 18.10 óra között 30 percenként;

Zechmeister utca, Rába-part megállóhelyről 10.00 – 18.30 óra között 30 percenként.

Az autóbuszokra személyenként 2 db koszorút lehet díjmentesen felvinni.

 

A 14-es vonalon 2015. október 31-én és november 1-jén (szombaton és vasárnap) 8.30 – 18.00 óra között valamennyi járat 14B jelzéssel, a Nádorvárosi köztemető érintésével közlekedik.

 

A 17-es vonalon 2015. október 31-én és november 1-jén (szombaton és vasárnap) 10.00 – 18.00 óra között valamennyi járat 17B jelzéssel, a szabadhegyi Új köztemető érintésével közlekedik.


Sopron


Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából a Szent Mihály-temető pénteken, szombaton és vasárnap reggel 7-től este 8-ig tart nyitva, hétfőn, halottak napján pedig 7-től este 6 óráig.


Autóval csak pénteken és szombaton lehet közlekedni a temetőben reggel 8-tól délután 5 óráig 400 forint ellenében, de a rokkantaknak ingyenes a behajtás. Mindenszentek és halottak napján (vasárnap és hétfőn) a temetőbe autóval behajtani nem lehet.


A Balfi úti evangélikus temető, valamint a sopronbánfalvi hősi temető pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn is reggel 7-től este 9-ig kereshető fel. További részletek.


A mindenszentek és halottak napja körüli időszakban  az autóbuszok a hivatalos menetrend szerint közlekednek, külön céljáratok nem indulnak. Azonban a megnövekedő utazási igények megfelelő kiszolgálása érdekében a 7-es, 14-es és 27-es autóbuszvonalakon jellemzően csuklós autóbuszokat közlekedtetnek. A tervek szerint a forgalomhoz rugalmasan  igazodva, ha szükséges, rásegítő járatokat is indítanak a fenti vonalakon.


Mosonmagyaróvár


Reggel 7 órától este 8 óráig látogathatunk a mosonmagyaróvári temetőkbe. 


Kapuvár 


A kapuvári Szent-Kereszt temető reggel 7-től este 9 óráig tart nyitva.


Csorna


A csornai temetőkbe vasárnap este 9 óráig, szombaton és hétfőn este 8-ig látogathatunk.

A rendőrség tanácsai


 •    A temetők látogatása idején lehetőség szerint ne maradjanak sötétedés után. Különösen az időskorú emberek veszélyeztetettek.


•    Nagyobb értéket, ékszert, nagyobb összegű készpénzt, bankkártyát lehetőség szerint ne tartsanak maguknál.


•    A táskájukat rövid időre se hagyják őrizetlenül a sírnál! Sajnos gyakran fordul elő, hogy amíg a hozzátartozók elmennek vízért, vagy elviszik az elszáradt virágokat a gyűjtőkonténerbe, addig a sírnál hagyott táskájukat eltulajdonítják (ellopják). 


•    A mécseseket, virágokat, koszorúkat ne rakják ki napokkal korábban, mivel vannak olyan elkövetők, akik azok eltulajdonítására „szakosodtak".


•   Kerékpárjukat soha ne hagyják lezáratlanul a temetők előtt!


•    A temetők környékén illetve a temető parkolójában leparkolt gépjárműben soha ne hagyjanak értéket látható helyen, és törekedni kell arra, hogy az autóban – könnyen mozdítható – értékek ne maradjanak. Vannak bizonyos „helyek" az autóban, ahova rendszeresen a gépjárművet használók „elrakják" értékeiket és ez által biztonságban tudják azokat, de tudni kell, hogy az ilyen helyeket rendszerint az erre „szakosodott" elkövetők is „ellenőrzik", és ha van ott valami, akkor eltulajdonítják (például: a vezető vagy anyós ülés alatti részeken elhelyezett tárgyak). Célszerű a táskájukat magukkal vinni, vagy úgy elindulni, hogy csak a legszükségesebb irataikat, dolgaikat viszik magukkal, továbbá kérnénk, hogy a bankkártya PIN-kódját NE TARTSÁK A BANKKÁRTYA MELLETT! A gépjárműveikkel lehetőség szerint kivilágított, jól látható helyen parkoljanak.


•    Autóbuszon közlekedőknek számítani lehet arra, hogy zsebtolvajok vegyülnek az utazó emberek közé, ezért ilyenkor különösen figyeljenek az értékeikre és csak a legfontosabb irataik legyenek Önöknél! 


Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő, s a veszély még tovább fokozódik, ha a megszokottnál lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon a járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalás mindenképpen kerülni kell, hiszen gyakran vezet közlekedési balesethez, amelynek a kimenetele előre soha nem jósolható meg.


Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépőkre is. A gyalogosok mellett, nagyobb számban és csoportokban is közlekednek a közutakon kerékpárosok is, ilyenkor különösen fontos a kellő oldaltávolság betartása. 


Hogy ne legyen tűz...


A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy a gyertyákat, mécseseket könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a szabadtéren a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.


Fontos, hogy a temetőben csak mécsestartóban gyújtsanak mécsest vagy gyertyát.  A mécsest célszerű nem éghető anyagból készült alátétre helyezni, ügyelve arra, hogy a közvetlen közelben ne legyenek gyúlékony anyagok, mert a keletkező hő lángra lobbanthatja a sírhelyen elhelyezett díszítéseket, koszorúkat, virágokat. A mécsestartót olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem dőlhet el. Biztonságosan használható a fedővel rendelkező kegyeleti mécses.


A Halloweent jelmezben ünneplők körültekintően ünnepeljenek a gyertyákkal feldíszített lakásban, hiszen ezek a jelmezek gyakran jól éghető, könnyen meggyulladó anyagból készülnek. A töklámpások használata látványos, ugyanakkor veszélyes. Kihelyezésükhöz fontos a megfelelő hely megválasztása, illetve olyan mécses használata, ami szeles időben is biztonságosan égethető - tájékoztat a katasztrófavédelem.

 

További tudnivalók Győrben


Hiba-és kárbejelentés, szolgáltatási hibabejelentő:

A GYŐR-SZOL Zrt. hiba-és kárbejelentő vonala a 96/50-50-55-ös telefonszámon minden naptári napon 0-24 órában hívható.


Ügyfélszolgálatok:

November 1-jén a GYŐR-SZOL Zrt. és a GYHG Nonprofit Kft. Jókai úti és Orgona utcai ügyfélszolgálati irodái zárva lesznek, a telefonos ügyfélszolgálat nem működik.


Parkolás - Győr

Jókai és Révai parkolóház, Dunakapu mélygarázs:

A Jókai és a Révai parkolóházban, valamint a Dunakapu mélygarázsban folyamatosan a szokásos, érvényben lévő díjakért lehet parkolni. 


Utcai fizető parkolók:

November 1-jén Győrben a felszíni fizetőparkoló hálózat beállói díjfizetés nélkül vehetőek igénybe.


Vásárcsarnok

November 1-jén a győri vásárcsarnok zárva tart.


Sportingatlanok


November 1-jén minden, a GYŐR-SZOL Zrt. által működtetett sportlétesítmény - Magyar Vilmos uszoda, Örkény utcai műfüves pálya, Bercsényi ligeti műfüves pálya, KRESZ Park zárva tart. 


Barátság Sportpark: pályák és épület zárva, a park többi része, pl.: játszótér, erősítőgépek használhatóak.


Hulladékudvarok


A GYHG Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő győri és vidéki hulladékudvarok november 1-jén zárva lesznek. 


 Nyitóoldali képünk illusztráció. Fotó: Kisalföld-archívum.






 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában