Ország-világ

2021.06.30. 19:49

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor megkoszorúzta Antall és Slawik emlékművét

A visegrádi csoport (V4) katowicei csúcstalálkozója után rótták le tiszteletüket.

Katowice, 2021. június 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök koszorút helyez el Henryk Slawik és id. Antall József emlékmûvénél Katowicében 2021. június 30-án. A kormányfõ a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek csúcsértekezletén vett részt a sziléziai városban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A magyar és a lengyel miniszterelnök megkoszorúzta szerdán a sziléziai Katowicében a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidómentő idősebb Antall József és Henryk Slawik emlékművét.

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki a visegrádi csoport (V4) katowicei csúcstalálkozója után rótta le tiszteletét az emlékműnél, amelyet 2015-ben emeltek a sziléziai vajdasági központ főterén. Magát a teret is – amelyen a V4 szerdai csúcstalálkozójának otthont adó Nemzetközi Kongresszusi Központ áll – 2016-ban Antallról és Slawikról nevezték el.

A koszorúzás előtt, a találkozót záró közös kormányfői sajtóértekezleten Morawiecki aláhúzta:

az országcsoport „kiállta az idő próbáját”, jelentős erőt képez az Európai Unión belül zajló vitában, az uniós tárgyalásokon, amelyeken egységes álláspontot képvisel.

A csoport évről évre erősödik, elmondható, hogy az EU-ban „nehézsúlyú kategóriát” képvisel – fogalmazott Morawiecki.

A szerdán véget ért lengyel V4-elnökségről a lengyel kormányfő megállapította: ennek egyik fő célja az volt, hogy

a koronavírus-járvány utáni gazdasági felépítést célzó uniós helyreállítási alap „jelentős és rugalmas” legyen, a négy ország közös erőfeszítése pedig példa nélküli pénzügyi források biztosítását eredményezte.

A lengyel kormányfő felidézte a V4 közös fellépését a fehéroroszországi helyzet, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista fogságba ejtése kapcsán. Említette a közös kiállást is a vrbeticei cseh lőszerraktárban történt robbantás ügyében.

Az EU bővítésére vonatkozó újságírói kérdésre Morawiecki aláhúzta:

a V4 egységesen támogatja a legjobban felkészült nyugat-balkáni államok minél gyorsabb csatlakozását.

Rámutatott a Nyugat-Balkán szerepére a migrációra reagáló biztonságpolitikában.

A szlovák kormányfő, Eduard Heger szerint

a V4-nek fontos szerep jut majd az Európa jövőjéről folytatott vitában.

Andrej Babis cseh kormányfő kifogásolta, hogy a belső uniós piacon eddig nem sikerült elhárítani azokat az akadályokat, amelyek megnehezítik a kelet- és közép-európai cégek tevékenységét Európa egész területén.

Borítókép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök koszorút helyez el Henryk Slawik és id. Antall József emlékművénél Katowicében 2021. június 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában