Ország-világ

2019.02.13. 07:04

Másfél hét alatt kilenc templomot ért támadás Franciaországban

Keresztényellenes hullám söpör végig az országon.

Az Yvelines megyében fekvő Maisons-Laffitte katolikus templomának hétvégi megrongálásával immáron kilencre nőtt a tizenegy napon belül meggyalázott keresztény szentélyek száma Franciaországban - írja a 888.hu.


A legújabb, a Maisons-Laffitte-i Szent Miklós-templom ellen elkövetett akció során a tettesek felborították és megrongálták az oltáriszentség őrzésére szolgáló díszes szekrényt, a tabernákulumot.


 

A Maisons-Laffitte-i Szent Miklós-templom Kép forrása: 888.hu

A Maisons-Laffitte-i Szent Miklós-templom

Kép forrása: 888.hu



A megye prefektusa, Jean-Jacques Brot a Le Parisien című francia napilapnak elmondta, nem ez az első eset a térségben, hogy katolikus templomot gyaláznak meg ismeretlenek.

 

A Szent Miklós-templomot az elmúlt hét során háromszor is meggyalázták. Ez nem más, mint a szabad vallásgyakorlás megsértése"

– nyilatkozta a prefektus.


A keresztényellenességet vizsgáló francia intézet, az Observatoire de la Christianophobie közlése szerint a Maisons-Laffitte-i eset tizenegy napon belül már a kilencedik olyan támadás volt az országban, amelyik katolikus templom ellen irányult.


A legdurvább és legabszurdabb eset a dél-franciaországi Nimes-ben történt: a Notre-Dame-Des-Enfants-templomba betörő vandálok amellett, hogy szétverték az épületet, ürülékkel kenték be annak falait.


Robert Wattebled nimes-i püspök határozottan elítélte a támadást, amely szerinte azzal, hogy a legszentebb keresztény jelképek ellen irányult, a katolikus hívek legmélyebb hitbéli meggyőződése elleni cselekedet is volt.

Habár a mostani akciósorozat (tizenegy nap alatt kilenc támadás) a maga nemében példátlannak számít, már eddig sem volt túl jó a szekularizációtól és az iszlamizációtól egyaránt sújtott francia katolicizmus helyzete, az elmúlt években is számos templomot gyaláztak meg vagy raboltak ki szerte az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában