Ország-világ

2017.05.30. 20:09

Martin Schulz: Donald Trump rombolja a nyugati értékeket

A nyugati értékek lerombolójának nevezte Donald Trump amerikai elnököt Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, kancellárjelöltje kedden Berlinben.

Martin Schulz az SPD szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülése után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy az amerikai elnök stratégiája a tolerancia, a tisztelet és a népek kölcsönös megbecsülésen alapuló együttműködése ellen irányul.


A "felfegyverkezés ideológiáját" valló amerikai elnöknek "útját kell állni" - mondta Martin Schulz.


Thomas Oppermann frakcióvezető hangsúlyozta, hogy "új helyzet" alakult ki Donald Trump keddi Twitter-bejegyzésével, amely azt jelenti, hogy az amerikai elnök "politikai ellenfelet lát Németországban".


Oppermann az amerikai elnököt és a koalíciós társ CDU/CSU vezetőjét, Angela Merkel kancellárt egyaránt bírálva megjegyezte: a német-amerikai kapcsolatok túl fontosak ahhoz, hogy a konfliktusokat "sörsátras beszédekben és a Twitteren játsszák le".


Hasonlóan fogalmazott az SPD-s külügyminiszter, Sigmar Gabriel is, aki szerint a két ország kapcsolatához "nem méltó, hogy sörsátrak és a Twitter révén kommunikáljunk". 


A német külügyminiszter bolgár kollegájával, Ekaterina Zaharievával folytatott tárgyalása előtt tett sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a német-amerikai kapcsolatok nehéz szakaszban vannak, de ez véget ér majd, mert az Egyesült Államok "régebbi és nagyobb, mint a mostani konfliktusaink".


A feszültség a napokban, Donald Trump első amerikai útja révén erősödött fel. A NATO brüsszeli csúcstalálkozóján és a világ legnagyobb ipari államait összefogó G7 csoport vezetőinek olaszországi tanácskozásán a szabadkereskedelemtől a klímavédelemig egy sor ügyben véleménykülönbségek mutatkoztak. 


Angela Merkel vasárnap egy bajorországi sörsátorban mondott beszédében az általa levont tanulságot összegezve kiemelte, hogy Európának saját kezébe kell vennie sorsát, és ugyan meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, és jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal, "de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért".


Az amerikai elnök kedden megismételte bírálatát. Twitter-bejegyzése szerint "TETEMES külkereskedelmi hiányunk van Németországgal szemben, plusz JÓVAL KEVESEBBET költenek a kelleténél a NATO-ra és a hadseregükre. Ez nagyon rossz az Egyesült Államoknak. Ez meg fog változni" - írta Donald Trump.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában