még idén megérkeznek

2020.03.04. 08:51

Már szerelik a magyar harckocsikat Németországban (videó)

A Magyar Honvédség ezzel megkezdi páncélos fegyvernemének fejlesztését.

Budaörs, 2019. május 17. Leopard típusú harckocsi a honvédelmi napi haditechnikai bemutatón a budaörsi reptéren 2019. május 17-én. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A napokban Münchenben megkezdődött azoknak a Leopard 2A4 típusú harckocsiknak az összeszerelése, amelyekkel a Magyar Honvédség idén megkezdi páncélos fegyvernemének fejlesztését – közölte a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága.

Közleményük szerint

a felújított járművekből tizenkettő érkezik Magyarországra, feladatuk elsősorban a kiképzés segítése lesz, a felkészülés a honvédség számára újonnan gyártandó Leopard 2A7HU harckocsik rendszeresítésére.

A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német harcjárműgyártó müncheni üzemében február 28-án történt meg az első, Magyarországnak szánt Leopard 2A4 harckocsi „integrációja” – írták.

Ez „az a mozzanat, amikor a jármű lánctalpas alvázára rászerelik a 120 milliméteres ágyút tartalmazó forgatható tornyot”.

A Magyar Honvédség első Leopard 2A4 harckocsija összeszerelés közben a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) müncheni üzemében
Fotó: MTI/KMW

A tizenkét Leopard 2A4 harckocsit a tervek szerint idén leszállítják a honvédség tatai harckocsizó alakulata számára.

A felújított német járművek elsődlegesen a magyar katonák átképzését, a típus jellegzetességeinek hazai megismerését szolgálják majd. Erre a betanulási folyamatra azért van szükség, mert a Leopard 2-esek üzemeltetése, alkalmazása jelentősen eltér a magyar fegyveres erők által 1978 óta használt szovjet T-72-es harckocsikétól – tették hozzá.

A Leopard 2A4-esekkel kiképzett, tapasztalatokat szerző magyar harckocsizók a tervek szerint 2023-tól fogadják a Magyar Honvédség számára újonnan gyártandó, legkorszerűbb Leopard 2A7HU típusú páncélosokat.

Ezekből negyvennégynek a beszerzéséről kötött szerződést a KMW-vel 2018 decemberében a Honvédelmi Minisztérium. Műszaki és hídvető harckocsik, szállítójárművek is érkeznek Magyarországra, továbbá összetett kiképzési és logisztikai csomag is részét képezi a megállapodásnak.

Borítókép: Leopard típusú harckocsi a honvédelmi napi haditechnikai bemutatón a budaörsi reptéren 2019. május 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában