Katasztrófa

2020.08.23. 17:26

Már négyszázezer hektárt pusztítottak el Kaliforniában a bozóttüzek

Egy hét alatt négyszázezer hektárt pusztítottak el Kaliforniában a bozóttüzek.

Az amerikai délnyugati szövetségi tagállam hatóságai szerint a helyzet súlyosbodhat. Helyi idő szerint szombaton újabb tüzek fellángolására figyelmeztettek villámcsapások következtében.

Emberek tízezrei menekülnek a lángok elől, Kalifornia egyes részeit teljesen befedte a füst. Mindenkinek ébernek kell lennie és rendelkeznie kell egy menekülési tervvel

hangsúlyozták az illetékes hatóságok.

Az erős hőség és a szárazság miatt a hétvégén villámcsapások újabb tüzeket okozhatnak közölte az amerikai meteorológiai szolgálat.

Jeremy Rahn, a kaliforniai erdőgazdálkodási és tűzvédelmi hatóság szóvivője szerint 13 ezer 700 tűzoltó küzd a lángokkal csaknem kéttucat tűz megfékezése érdekében.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó Ausztráliához, Kanadához és néhány amerikai tagállamhoz fordult segítségért pénteken. Szombaton Twitter-oldalán egy drámai felvételt tett közzé a pusztításról.

Ha nem hisznek a klímaváltozásban, jöjjenek Kaliforniába

írta Newsom.

A tüzek miatt eddig mintegy 120 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Hatan életüket vesztették. A kormányzó már szerdán rendkívüli állapotot hirdetett ki Kaliforniában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában