Ország-világ

2017.11.09. 08:00

Már az adventhez öltözködnek a városok

December 1-jén, az első adventi vasárnap előtti pénteken gyúlnak ki a fények Sopronban és Győrben, a díszeket már láthatjuk a belvárosok egyes részein. A korainak tűnő szerelési munka hálás beszédtéma, de valóban túl korai ez?

Laczó Balázs

Sopronban is, Győrben is megjelentek már október végén a karácsonyi "fényelemek", egyelőre persze fény nélkül. Győrben arról kérdezték szerkesztőségünket: nem túl korai-e ez a készülődés, s mi az oka a sietségnek? De úgy a megyeszékhelyen, mint Sopronban azt a választ kaptuk, hogy annak megszokott rendje szerint kezdték el mintegy másfél-két héttel ezelőtt a munkát, aminek oka, hogy egy hónap alatt kell vele elkészülni. Sopronban is, Győrben is december 1-jén gyúlnak ki ugyanis a fények, az első adventi vasárnap előtti pénteken.


Kiss István, a soproni kivitelező cég vezetője elmondta: összesen 180 ezer darab izzót kell felszerelni a városban, ahogy Balfon, Görbehalmon és Brennbergbányán is. Második hete folyik a munka, most az egyharmadánál tartanak, s lesznek meglepetések is az adventi dekorációnál – mondta –, amiket még nem szeretne elárulni.


Győrben a leglátványosabban a Jedlik Ányos utca öltözött adventi díszbe. Máthé-Tóth Péter, az útkezelő szervezet szóvivője elmondta: néha már kivilágítva is láthatják ezeket az arra járók, de el kell oszlatni az esetleges tévhitet, mert még nem az adventi fény világít, hanem egyszerűen ki kell próbálni a lámpákat.


A kivitelező cég építési vezetője, Ódor Tamás beszámolt arról, hogy különböző formájú s méretű izzósorból 3500 darabot szerelnek fel a december 1-jei lámpagyújtásra Győrben, s a munkát addig is 6–7 kosaras járművel mintegy 25 ember végzi. 


Ódor Tamás elmondta: a Széchenyi tér és a Dunapu tér közötti részen 36 falikart világítanak ki, s a Szent István úton is láthatunk már dekorációt. Végül a szerelési munka része lesz idén is, hogy fényben fürödjön a 40 darab mindenki karácsonyfája. A Kossuth híd felőli oldalon fog állni a fénygömb, amelyből gyerekek kukucskálnak advent idején. Öt méter magas lesz a hóember, míg a középen álló alumíniumfenyő 8 méter. 


Mosonmagyaróváron nem közösen, ünnepélyes keretek között kapcsolják fel a lámpákat, ez eddig sem volt szokás a harmadik legnagyobb megyei városban. Kosár Tibor, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője elmondta: jelenleg folyik a felkészülés – a régebbi vagy hibás elemek cseréje, november közepe táján kezdik a szerelést, s az a cél, hogy advent első vasárnapján már égjenek a fények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában