Ország-világ

2014.06.27. 08:03

Máliki: Irak orosz és fehérorosz harci gépeket vesz

Irak Oroszországtól és Fehéroroszországtól szerez be harci repülőgépeket a lázadó erők előretörésének megállítására - mondta a BBC-nek az iraki miniszterelnök.

Núri al-Máliki, aki a brit közszolgálati médiatársaság arab szolgálatának adott interjút, kijelentette, hogy használt, Szuhoj típusú vadászgépekről van szó, amelyek várhatóan két-három napon belül megérkeznek Irakba, és a kormány reményei szerint egy héten belül bevethetők lesznek "a terrorista fészkek megsemmisítésére".

A kormányfő hozzátette: Irak a jelek szerint "hiú ábrándokkal áltatta magát", amikor amerikai katonai repülőgépek megvásárlásáról írt alá megállapodást az Egyesült Államokkal, mivel e gépek beszerzése hosszasan elhúzódó folyamatnak bizonyult.

"Más, például brit, francia vagy orosz harci gépek beszerzésére kellett volna törekednünk szárazföldi erőink légi támogatásának megteremtésére (...) ha lett volna ilyen légi támogatási kapacitásunk, elkerülhető lett volna mindaz, ami történt" - fogalmazott Máliki, akinek nyilatkozatából csütörtök éjjel a BBC Nagy-Britanniában fogható hírtelevíziója is közölt részleteket.

Az iraki kormányfő megerősítette, hogy a szíriai légierő csapásokat mért az iszlamista erőkre a szíriai-iraki határ egyik átkelőhelyénél, szíriai oldalon. Máliki szerint Irak nem kérte e légicsapásokat, de "üdvözli" a szíriai fellépést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában