Májfoltok nélkül

Bár csodaszerek nincsenek, néhány ügyes trükkel leigázhatjuk a nemkívánt foltokat testünkön.

Apró esztétikai hibák, mégis sok kellemetlen percet okoznak. Bújkálunk a nap elől, alapozókkal próbáljuk eltüntetni őket, ám sokszor hiába. Bár csodaszerek nincsenek, de néhány ügyes trükkel leigázhatjuk a nemkívánt foltokat.  
 

A szeplők és májfoltok megjelenését a bőr festékanyagának, a melaninnak rendellenes képződése, egyenetlen eloszlása okozza. A szeplők apró, barna, örökölhető pigmentfoltocskák, amelyek már gyermekkorban előjöhetnek, az első nyári napsugarak kicsalják őket, de télre ismét elhalványulnak vagy eltűnnek.

Később jelennek meg a sárgás-barnás, többnyire szabálytalan alakú, kisebb-nagyobb méretű májfoltok, főként a homlokon, az orcák és száj környékén. Napfény hatására élénkebbé, sötétebbé válnak, súlyos esetben bőrrákká alakulhatnak. Gyakran összetévesztik a májfoltot a bőr felszínére lerakódott gomba okozta bőrbetegséggel.

Mitől alakulnak ki a pigmentfoltok?

A melanin termelése idegi és hormonális szabályozás alatt áll, a melanocyta stimuláló hormon (MSH) hatására fokozódik a festéktermelő sejtek aktivitása. Tehát a bőr színe nemcsak a napozás hatására változik, hanem szorosan összefügg a szervezet működésével is.

• “Veszélyeztető tényező” a terhesség
A terhesség során az MSH és az ösztrogén szintje megemelkedik, így fokozódik a bőrben a festékképződés. Később ezek a foltok többnyire elmúlnak, ám előfordulhat, hogy a bőrhiba maradandó lesz.

• Fogamzásgátló
A hormonális fogamzásgátlók a terhességhez hasonló hormonális állapotot eredményeznek, így a foltok kialakulására ebben az esetben is jó esély van.

• A kritikus klimax
A változó kor idején is hormonális átalakulás megy végbe, ekkor az arcon kívül az ujjakon és a kézháton is megjelenhetnek a pigmentfoltok.

• Néha a máj a bűnös
A máj anyagcserezavara szintén okozhat bőrfoltokat. Amennyiben a helytelen működés következtében a máj nem tudja lebontani az ösztrogén és progeszteron hormonokat, ezek szintje megemelkedik, és kialakul a májfolt.

• Lelki eredetű foltok
Tartósan fennálló pszichés problémák, mint a stressz, a depresszió és az idegi kimerültség szintén okozhatnak működési rendellenességet a szervezetben, ami bőrhibákhoz vezethet.

• Festékhiba, mint gyógyszermellékhatás
Bizonyos gyógyszerek mellékhatásként eredményezhetnek hormonális egyensúlyzavart, melynek hatására kialakulnak a nemkívánt foltok. Vannak gyógyszerek, amelyek fényérzékenységet okoznak, ilyenkor is megnő a foltosodás esélye.

Mit tehetünk a szeplők és májfoltok ellen?

A megelőzés kulcsfontosságú. Bőrünk védelme érdekében már tavasztól használjunk UVA és UVB szűrős fényvédőt. Ha a foltok mégis kialakultak, léteznek módszerek a halványításukra, de végleges eltüntetésüket bízzuk bőrgyógyászra vagy kozmetológus szakorvosra. Ha észrevesszük az első jeleket, azonnal orvosoljuk a problémát, mert minél később teszünk a foltok ellen, annál nehezebb végleg megszabadulnunk tőlük.

• Kozmetikai és orvosi kezelések
Hatékony módszer az alfa-hidroxi-savas (AHA) hámlasztás. A citrusfélékből vagy szőlőből nyert szerves savak megfelelő használata esetén a pigmentált sejtek lelökődnek, így a bőr halványul. Gyakran alkalmazott módszer a “peeling”, a bőr mechanikus, illetve biológiai-kémiai hámlasztása is. Kedvelt eljárás a fehérítő oxigénes kezelés és az erőteljesebb glikolsavas hámlasztás is, amit azonban csak orvos végezhet. A kozmetikai és orvosi kezelések mellett fontos az otthoni bőrápolás is. Fehérítő krémek éjszakai, és fényvédő krémek nappali használata teszi az eredményt tartóssá.

• Lézeres halványítás
A speciális lézeres kezelés során a melanin elnyeli a lézerfényt, hő keletkezik, melynek hatására elpusztulnak a pigmentált hámsejtek. Kiegészítésképpen ilyenkor is fontos a fényvédő krémek használata.

• Bőrfehérítő krémek
Léteznek jó minőségű bőrhalványító készítmények, szükség esetén érdemes kipróbálni őket. Ezeket a készítményeket lehetőleg folyamatosan, de legalább tavasztól kell használni, amikortól fényvédő krémek használata is javasolt.

• Természetes halványítók
1. Gyümölcssavas kezelés otthon: Szeljünk fel ananászt, almát vagy epret, tegyük a foltokra, és hagyjuk hatni 30 percig. Majd vegyük le, és mossuk meg arcunkat meleg vízzel.
2. Citromlé: A citromleves lemosás régi, bevált módszer. Öntsünk friss citromlevet egy vattapamacsra, majd esténként borogassuk a foltos területet 5 percig, három héten át.
3. Ribizlipakolás: Keverjük össze a ribizlit joghurttal, és tegyük a kezelendő bőrfelületre, majd 30 perc után mossuk le.
4. Foltirtó zöldségek: A sózott retek leve és az uborka hatékonyak a májfolt és a szeplő halványítására.
5. Kövirózsa: A kövirózsa és a belőle készült habkrém szintén halványító hatású.
6. Gyermekláncfű: Tejnedve régóta ismert és használt szeplők, májfoltok kezelésére.
7. Méregtelenítés: Évente legalább kétszer – tavasszal és ősszel – érdemes belevágnunk egy méregtelenítő kúrába. Ezzel tehermentesítjük a májat, így elkerülhetők a bőr foltosodásához vezető májanyagcsere zavarok.
8. Bőrregenerálás belsőleg: Ha karban tartjuk, és ellenállóvá tesszük bőrünket, nagyobb eséllyel megúszhatjuk a bőrhibák kialakulását. Fontos a megfelelő mennyiségű, antioxidáns hatású C- és E-vitamin, béta-karotin, valamint szelén bevitele. Fogyasszunk sárga színű zöldségeket és gyümölcsöket, valamint kivit, epret és brokkolit. Igyunk frissen facsart narancslevet és legalább 1,5 liter ásványvizet naponta.

Gyász
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Drága Édesapám, Nagyapánk, Isten Veled! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, nagyapánk, SZABÓ BÉLA életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 23-án (szerdán) 14 órakor lesz a fertőd-süttöri temetőben. Előtte, 13.30 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elgyötört testem örökre megpihent, Uram, fogadd be hozzád lelkemet! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSISZÁR LÁSZLÓNÉ szül. Szalai Mária Magdolna életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 25-én, pénteken 13.30 órakor lesz a röjtöki temetőben. Előtte az engesztelő szentmise 12.45 órakor lesz a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, itt hagytál mindent, amiért küzdöttél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Drága Édesanyánk, Isten Veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÉTER-WERR MARGIT Mancika volt fogorvosi asszisztens, pannonhalmi lakos 78 éves korában elhunyt. Szentmisével egybekötött búcsúztatása 2019. október 25-én, pénteken 15 órakor lesz a győri Szent Imre-templomban. Gyászoló család
„Elmegyek, mert el kell mennem... az elválás nagyon nehéz... belátom! Szólítottak, nincs mit tennem... isten veled, földi élet, család, s barátok!” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérünk, sógorunk, rokonunk és barátunk, SIMON LAJOS „CSUCSU” börcsi születésű, rábapatonai lakos életének 67. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 16 órakor lesz a börcsi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 15.15 órakor lesz a római katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves Szerettünk, Isten Veled! Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósom és rokonunk, HIDEG JÁNOSNÉ szül. Benczik Irén csornai lakos életének 82. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 24-én 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Engesztelő szentmise a temetés napján, 18 órakor a helyi premontrei templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihen a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szerető Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Dédnagypapánk, Testvérem és Rokonunk, GRÁFI JÓZSEF életének 96. évében elhunyt. Temetése 2019. október 24-én, csütörtökön 15 órakor lesz az öttevényi régi temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk az evangélikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló Család
„Mikor az erőm elhagyott és lelkem roskadozva vittem, csendesen és váratlanul átkarolt az Isten. Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY LÁSZLÓ F.f.M.g-i szőlő-, gyümölcstermesztési szaktechnikus életének 76. évében elhunyt. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 10.30 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem sokat, de már nem lehet. Az örök haza vár, isten veletek. A lelketek mélyén mindig ott leszek, soha ne felejtsetek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS ANTAL volt Győr, Földes G. utca 13. sz. alatti lakos életének 69. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 24-én, csütörtökön 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
„Váratlanul élt halálod, búcsú nélkül mentél el, aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérünk, apósunk és rokonunk, TRIPAM MIKLÓS életének 80. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2019. október 24-én, csütörtökön 14.30 órakor lesz a beledi temetőben. Előtte az engesztelő szentmise 14 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatom mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapám, KATÓ IMRE 87 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 25-én 12 órakor lesz a szili temetőben. Előtte engesztelő szentmise a helyi templomban. Egyben köszönetet mondok mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászomban osztoznak. Gyászoló lánya
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALÁZS CSABA a Horváth Lovas Kft. dolgozója 56 éves korában, hosszú szenvedés után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 25-én, pénteken 17 órakor lesz a győrzámolyi temetőben. Előtte, 16.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk a helyi templomban. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy BALOGH GYULA ácsi születésű, kónyi lakos életének 70. évében elhunyt. Temetése október 25-én 15 órakor lesz a kónyi temetőben. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapám, nagypapánk és rokonunk, MAGYAR ATTILA SÁNDOR (régi közmű-dolgozó) életének 73. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 25-én, pénteken 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARCZA KÁROLY életének 75. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 25-én, pénteken 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kegyeletüket, kérjük, egy szál virággal róják le. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel emlékezünk VARGA LÁSZLÓNÉ szül: Nyikos Anna halálának 15. évfordulóján. A múló évek nem felednek, nem halványul emléked, mert a szeretet, amit adtál, egy életre emlékeztet Rád. Szerető férjed és fiad.