a lakókra omlott

2021.07.12. 23:12

Majdnem száz halálos áldozatot azonosítottak a floridai háznál

Hétfői hivatalos bejelentés szerint kilencvennégyre nőtt az azonosított halálos áldozatok száma a múlt hónapban összeomlott floridai lakóház helyén. Egy Disznó-öbölbeli veterán és családja is a házomlás áldozata lett.

A holttestek azonosítása mindazonáltal továbbra is lassan halad, hétfőn négy áldozat kilétét állapították meg hivatalosan. A katasztrófavédelmi munkatársak még mindig 22 eltűntet keresnek Surfside városban a Champlain Towers nevű lakóház tizenkét emeletes déli épületrészének június 24-én hajnalban összeomlott romjai alatt – nyilatkozott Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye polgármestere.

A helyi tisztségviselők az idő múlása miatt egyre inkább az igazságügyi orvosszakértő munkájára hagyatkoznak a megtalált holttestek azonosítása során, és ez a folyamat „nagyon aprólékos” és időigényes – hangsúlyozta Levine Cava a munkálatok 19. napján.

A szerencsétlenség első néhány óráját követően már egyetlen túlélőt sem találtak,

így a helyi hatóságok munkatársai múlt héten bejelentették, hogy a keresés során átálltak a mentőakcióról a feltárási munkákra.

Surfside polgármestere, Charles Burkett bejelentette, hogy a munkaterületen megerősítették a biztonságot a helyszín kiemelt jelentősége miatt, tekintettel mindazokra, akik egy vagy több családtagjukat is elveszítették a balesetben. A település lakói között már megindult a vita, hogy mi legyen a sorsa a tragédia helyszínének, és néhányan azt javasolták: emeljenek emlékművet az áldozatoknak.

A helyi hatóságok a múlt hét végén azonosították a szerencsétlenségben elhunyt 80 éves Juan Mora, valamint felesége, Ana és felnőtt fiuk, Juan Mora Jr. romok közül előkerült holttestét is.

Juan Mora kubai emigráns vezető önként jelentkezett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által szervezett 1961-es titkos katonai művelethez

több száz, száműzetésben élő honfitársához hasonlóan, amellyel Fidel Castro Szovjetunió által támogatott kubai diktatúráját igyekeztek megdönteni.

A kubai demokrácia helyreállítása érdekében Juan Mora egy guatemalai dzsungeltáborban zajlott katonai kiképzést követően részt vett az úgynevezett Disznó-öböl akcióban, ahol elfogták, majd később egy lepusztult, patkányoktól hemzsegő kubai börtönbe vetették – nyilatkoztak egykori kubai rabtársai és barátai az Associated Press amerikai hírügynökségnek.

Juan Mora a miami kubai-amerikai közösség közkedvelt alakja volt, aki korábban aktívan részt vett a Disznó-öböl akció önkéntes veteránjait tömörítő szövetség, valamint a nekik emléket állító múzeum munkájában – hangsúlyozta Humberto Lopez, a múzeum vezetőségi tagja pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában