Ország-világ

2019.05.06. 18:06

Magyar érettségi 2019 - Minden másodperc számított

Ahogy a felnőtt életben megszoktuk, a végzős diákok többsége is a vészes időhiányt említette a "legnagyobb ellenfélnek" a magyar érettségin. A szövegértést a többség "nehéznek és száraznak" ítélte, a műelemzésre azonban nem hallottunk panaszos szót.

Szeghalmi Balázs

"Száraz szöveget kaptunk"


A maturálóknak "első körben" 90 perc alatt szövegértési feladatsort és szövegalkotási feladatot kellett megoldaniuk. A tanároknak és a diákoknak egybehangzó véleménye, hogy az idei szövegértési feladatsor bonyolultabb volt, mint a tavalyi. "Rettentő száraz szöveget kaptunk" – mondta egyik beszélgetőpartnerünk. Ezt követően érvelési vagy gyakorlati szövegalkotási feladatot jött; a kettő közül egyet kellett választani. Többség – ami kisebb meglepetéssel ér fel – inkább a régészeti leletről szóló hivatalos levelet választotta, a szinkronizált filmekről szóló érvelés helyett. Pedig utóbbi testhezálló feladat volt a mai tinédzsereknek, hisz imádnak filmeket, sorozatokat nézni a telefonjukon.


Jó elv


A műelemzésre 150 perc jutott. "Amennyire nehéz volt a szövegértés, itt annyira megkönnyebbülhettek a végzősök. Jól értelmezhető és elemezhető Mándy Iván-novellát kaptak, ahogy a József Attila- és a Radnóti-vers is korrekt választás. Mindhárom mű viszonylag ismeretlen, leszámítva talán József Attila Kertész leszek című versét, melyet Koncz Zsuzsa dalként énekelt. A trend az, hogy a diákok olyan műveket elemezzenek az érettségin, melyekkel nem találkoznak tanulmányaik során. Ez jó elv, törekvés, hisz így lehet igazán mérni a képességeket" – mondta Csengeri Mária, a győri Móra-iskola igazgatója.


"Vártam a magyar érettségit és szerencsére nem csalódtam. A matek nehezebb dió lesz. Angol-magyar szakon szeretnék tanulni az ELTE-n ősztől" – közölte Varga Klaudia. Priskin János is a humán tantárgyakat részesíti előnyben, örülne, ha szépirodalommal foglalkozhatna. "Ötösért jöttem a magyar érettségin. Remélem, annak ellenére meglesz, hogy az idővel megcsúsztam" – bizakodott a Móra búcsúzó diákja.

 

A győri Móra búcsúzó diákjai (b-j), Förhétz Máté, Förhétz Dávid, Priskin János és Varga Klaudia egyaránt bizakodóan tették le a tollat a magyar érettségi végén. Fotó: Cseh Róbert

A győri Móra búcsúzó diákjai (b-j), Förhétz Máté, Förhétz Dávid, Priskin János és Varga Klaudia egyaránt bizakodóan tették le a tollat a magyar érettségi végén. Fotó: Cseh Róbert

Magyar után jön a matek


Förhétz Dávid és Máté ikertestvérek, mindketten gépészmérnökként képzelik a jövőjüket. "Legalább négyest szeretnék az összes érettségi tantárgyból. Próbáltam minél igényesebben megoldani a magyar feladatokat, piszkozatokat készítettem. Egyedül az érvelést nem sikerült befejezni" – hallottuk Dávidtól. Máté, aki 20 perccel idősebb testvérénél, a reál tantárgyakra fókuszál, az utóbbi hónapokban főleg a matektudásán "gyúrt". "Bízom benne, hogy beérik az elvégzett munka és minél jobb érettségit írok matematikából" – mondta. Egy kalappal az összes érettségizőnek a mai vizsgához!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában