Ország-világ

2019.05.17. 10:10

Maduro utasítást adott az Egyesült Államok caracasi nagykövetsége védelmének ˝megerősítésére˝

Nicolás Maduro venezuelai elnök csütörtökön utasítást adott az Egyesült Államok caracasi nagykövetsége védelmének "megerősítésére", miután az amerikai rendőrség Washingtonban az ottani venezuelai nagykövetség épületében Madurót támogató tüntetőket tartóztatott le.

MTI

"Parancsot adtam arra, hogy erősítsék meg a rendőri védelmét annak az épületnek, amely az Egyesült Államok nagykövetsége volt, s amely az amerikai kormány tulajdona, annál is inkább védelmezzük, mivel Venezuela teljesíti a nemzetközi egyezményeket" - mondta az elnök egy tévé- és rádióbeszédében.


Maduro "megrohamozásnak" nevezte az országa washingtoni nagykövetségét "őrző" aktivisták kilakoltatását. Hozzáfűzte: az általa - a caracasi amerikai nagykövetség védelmének megerősítésére - kiadott parancs "teljes összhangban áll a nemzetközi jog szigorú tiszteletben tartásának" az elvével.


Az amerikai rendőrök csütörtökön négy Maduro-párti tüntetőt vettek őrizetbe. Utóbbiak azt állították: a venezuelai kormány "meghívására" tartózkodnak a követségi épületben, azért, hogy megóvják a követséget Juan Guaidó ellenzéki vezetőtől és híveitől.


Az amerikai főváros Georgetown negyedében elhelyezkedő nagykövetségi épület elvben zárva van: Maduro elnök ugyanis még az év elején megszakította országa diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, és hazarendelte az amerikai diplomáciai képviseletein dolgozó munkatársakat. Április elején a nagykövetség épületébe Madurót támogató tiltakozók nyomultak be és már többször összetűzésbe kerültek az épület előtt Maduro ellen protestálókkal.


Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter Twitteren reagált a letartóztatásra. Mint írta: ezzel a lépéssel az amerikai hatóságok megsértették a nemzetközi jogi bécsi egyezményt. A dél-amerikai ország diplomáciájának vezetője hozzátette: a tüntetők a caracasi kormány engedélyével tartózkodtak az épületben.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában