Ország-világ

2019.07.13. 23:48

Macron bejelentette egy űrparancsnokság létrehozását a francia légierőn belül

Emmanuel Macron francia elnök jóváhagyta egy űrparancsnokság létrehozását a francia légierőn belül az ország védelmi képességeinek javítása érdekében.

MTI

A Bastille-napi katonai parádé előtti napon a hadsereghez intézett beszédében a francia államfő szombaton elmondta, hogy az űrparancsnokság létrehozására irányuló új katonai doktrína növeli a francia műholdak védelmét. Hozzátette: a beruházás mértékét még meg kell határozni.


"Annak érdekében, hogy tartalommal tölthessük meg e doktrínát, és biztosítsuk világűrbeli képességeink fejlesztését és megerősítését, egy űrparancsnokságot hozunk létre szeptemberben a légierőn belül" - jelentette ki Macron, megjegyezve, hogy a légierő később "űr- és légierővé" válik.


A Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztet Florence Parly francia védelmi miniszter azon tavalyi kijelentésére, amely szerint Franciaország az űrágazatot stratégiai területnek tekinti, és fejleszti a más nagyhatalmaktól érkező növekvő fenyegetésekkel szemben a világűr militarizálására irányuló verseny közepette.


A Reuters szerint négy vezető diplomata is arról számolt be júniusban, hogy a NATO az idén tudatosítani akarja: a világűr is lehet hadszíntér.


Donald Trump amerikai elnök kormányzata is bejelentett tavaly egy tervet, amelynek értelmében egy új, "űrerőt" hoznának létre a hadsereg hatodik haderőnemeként 2020-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában